Konec Kaliňáka nestačí. Vláda má podle Slováků blíž k mafii než k lidem, skončit musí i Fico

Bratislava – Věc, která se již několik posledních dní zdála být nevyhnutelnou, dnes skutečně nastala – Robert Kaliňák rezignoval na post ministra vnitra Slovenské republiky. Uklidní tento krok rozbouřené vody slovenského veřejného života nebo jde jen o předzvěst velkého politického zemětřesení?

Podle šéfredaktorky slovenského deníku SME Beaty Balogové Kaliňákův odchod v tuto chvíli už nic neřeší. „Kdyby odstoupil druhý den, když Slovenskem otřásla zpráva o popravě novináře Jána Kuciaka, mohl dát větší šanci Ficově vládě na přežití.“ píše novinářka ve svém komentáři.

Kaliňáka podle ní „propustila z práce pokojně protestující masa. Poté, co mu vysvětlila, že jeho pracovní morálka byla mizerná.“ poukazuje Balogová. Podle ní jak premiér Robert Fico, tak Kaliňák lpí za každou cenu na funkcích, což je slovenský politický folkór, jež má počátky v 90. letech. Fico a Kaliňák jsou totiž podle Balogové „žáky mečiarovské politické školy, kde je přiznání si morální zodpovědnosti slabost a v zapírání a útocích na kritiky je síla“ píše.

Podle Balogové by se vládnoucímu Smeru mohlo vymstít, že tak dlouho lpěl na osobě Roberta Kaliňáka a že jeho představitelé nebyli schopni vyvodit žádnou osobní odpovědnost. „Smer a Fico ve svojí snaze chránit Kaliňáka předvedli absolutní ztrátu politického úsudku. Podceňovali morální nároky národa, až dokud desítky tisíc pokojně protestujících občanů řekli: toto už je příliš.“ myslí si Balogová.

Strana Smer je podle ní také hluboce zdiskreditovaná a bude jen složitě napravovat svoji pošramocenou pověst. „Nikdo by nestrpěl zaměstnance, který vymýšlí konspirace namísto toho, aby převzal odpovědnost za selhání a neodvedl práci, na kterou byl zaměstnaný po čtyři roky. A při pracovní morálce, jakou Fico a jeho brigáda předvedli, výpověď jednoho nebo dvou zaměstnanců už vůbec nemusí stačit, aby to byla slušná firma.“ uzavírá svůj komentář novinářka.

Zdá se tedy, že politická kariéra „teflonového Kaliňáka“, jak teď již bývalého ministra nazývala slovenská média, dospěla do svého konce. Politickým pádům ale nemusí být zdaleka konec. Stále silněji zaznívají hlasy, jež říkají, že skončit musí i premiér Fico. Známý slovenský novinář Matúš Kostolný například v Denníku N napsal, že „za poslední dva týdny se ukázalo, že Ficova vláda má blíže k slovenské a italské mafii, než k vlastním občanům. Proto musí odejít i premiér.“.

Související

Více souvisejících

Robert Kaliňák Smer SD Slovensko vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) politici

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy