Arogantní Fico. Demise přichází pozdě, nešetří slovenská média kritikou

Bratislava - Slovenská média tepou premiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica za návrh, že rezignuje výměnou za setrvání současné koalice. Takto se prý chovají arogantní politici, kteří se nechtějí vzdát svých funkcí.

"Je pozdě. Poté, co Fico dovolil, aby se vybičovaly emoce, a veřejnost začala žádat předčasné volby, faktický ústupek již působí jako arogantní gesto lidí, kteří nejsou ochotni vzdát se křesla. Napětí ve společnosti tak může ještě posílit a koalice se bude muset beztak poroučet," napsal deník Sme.

Podle listu Fico nehodlá odejít z důvodu, že cítí spoluodpovědnost za stav země, ve které zavraždili novináře, za masivní nedůvěru občanů v politiku či za to, že do své blízkosti pustil lidi podezřelé z vazeb na mafii, jak o tom psal zastřelený novinář Ján Kuciak. "Jeho vláda se rozpadá a on ji chce zachránit demisí. Za podmínek, že Směr bude nadále vládnout," uvedl list.

Podle Pravdy zůstává otázkou, zda Ficova demise bude stačit prezidentovi Andreji Kiskovi. List připomněl prezidentovo dřívější vyjádření, že řešení situace vidí v předčasných volbách nebo v zásadní rekonstrukci vlády. "Na rekonstruované vládě, pokud by dostala šanci, by byla rekonstrukce jejího programu, protože pokračovat postaru, jen s vyměněnými tvářemi, nepochybně nebude stačit nikomu," napsala Pravda.

Související

Robert Fico

Fico zvedá Slovákům daně. Lidem ale tvrdí, že potraviny zlevní

Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v příštím roce na 4,7 % HDP. Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ale zvedne občanům daně, konkrétně se zvýší základní sazba daně z přidané hodnoty na 23 procent. Její snížená sazba poklesne na pět procent. Informovala o tom agentura TASR. 

Více souvisejících

Robert Fico Slovensko vláda SR Smer SD

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy