Kiska přijal nový návrh složení vlády, jmenuji ji ve čtvrtek

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska souhlasil s novým návrhem složení kabinetu. Novou vládu v čele s dosavadním vicepremiérem Peterem Pellegrinim (Směr-SD) jmenuje ve čtvrtek.

Pellegrini oproti prvnímu návrhu ustoupil v případě nového ministra vnitra, kterým se nakonec stane současný ministr zdravotnictví Tomáš Drucker. Dříve koalice navrhovala syna známého zpěváka Jozefa Ráže mladšího, vůči kterému Kiska měl výhrady.

"Se složením nové vlády nejsem spokojen na 100 procent. Jako hlava státu ale nepřekročím hranici danou ústavou a ústavními zvyklostmi. Slovensko je parlamentní demokracii a vládě pod vedením pana Pellegriniho vyjádřila podporu většina poslanců Národní rady," řekl dnes Kiska.

Novou vládu sestavily tři strany současné koalice poté, co premiér Robert Fico (Směr-SD) v polovině čtyřletého funkčního období podal minulý týden demisi v zájmu vyřešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Související

Robert Fico

Fico zvedá Slovákům daně. Lidem ale tvrdí, že potraviny zlevní

Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v příštím roce na 4,7 % HDP. Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ale zvedne občanům daně, konkrétně se zvýší základní sazba daně z přidané hodnoty na 23 procent. Její snížená sazba poklesne na pět procent. Informovala o tom agentura TASR. 
Michal Šimečka, předseda strany Progresívne Slovensko

Michal Šimečka byl odvolán z postu místopředsedy slovenského parlamentu

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka byl na mimořádné schůzi parlamentu odvolán z postu místopředsedy Národní rady SR. Hlasování koaličních poslanců, z nichž 76 podpořilo jeho odvolání, proběhlo tajně. Opozice se odmítla hlasování zúčastnit. 

Více souvisejících

Slovensko vláda SR Andrej Kiska Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy