Druhá sametová revoluce na Slovensku? Vražda Kuciaka změnila vládu i společnost, míní sociolog

Bratislava - Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové byla podle sociologa pověstnou poslední kapkou pro značnou část společnosti, která byla dlouhodobě nespokojena s různými kauzami v době vládnutí premiéra Roberta Fica (Směr-SD).

"Slovensko se změnilo. Lidé si (po vraždě Kuciaka) uvědomili, že bylo překročeno několika tabu. Rovněž si uvědomili, že Slovensko se přiblížilo k oligarchizaci společnosti. To vše vyústilo v projevy, že takto lidé žít nechtějí. Část jich přišla zakřičet na náměstí a nemálo se začalo aktivizovat po celém Slovensku," uvedl sociolog Michal Vašečka. Projevy nespokojenosti označil za druhou sametovou revoluci - ta první v listopadu 1989 vedla v tehdejším Československu k pádu komunistického režimu.

Nynější demonstrace podle Vašečky přispěly k demisi Fica, který v polovině čtyřletého funkčního období své poslední vlády rezignoval v zájmu vyřešení politické krize po vraždě Kuciaka. Dosavadní koalice následně vytvořila nový kabinet, ve kterém zůstala většina ministrů Ficovy vlády. Jejím novým šéfem se stal dřívější vicepremiér a místopředseda Směru-SD Peter Pellegrini.

"Slovensko dospělo do stadia, že občanská společnost se emancipovala. Když se podíváme do Maďarska nebo do Polska, tak protesty proti vládám, které mění země směrem k autoritářství, neměly takovou sílu jako na Slovensku," řekl Vašečka. Po jmenování Pellegriniho kabinetu organizátoři dřívějších protivládních demonstrací další protest v Bratislavě zrušili, štafetu ale převzali studenti vysokých škol.

Bývalý trojnásobný předseda vlády Fico po demisi na funkci premiéra začal uplatňovat mandát poslance, kterým byl zvolen v roce 2016 a který podle ústavy člen slovenské vlády nevykonává. Fico již dříve řekl, že chce zůstat aktivním předsedou politické strany. Popularita Směru-SD po vraždě Kuciaka podle průzkumu výrazněji klesla, Směr-SD nicméně zůstal nejoblíbenější stranou na Slovensku.

Pozůstatky zastřeleného novináře a jeho partnerky našla policie v jejich domě 25. února. K dvojnásobné vraždě, jejíž přesný termín kriminalisté nezveřejnili, došlo podle dostupných informací dříve. Policie za nejpravděpodobnější motiv označila investigativní práci reportéra, který ve svých článcích psal kromě jiného o kontaktech Ficových blízkých spolupracovníků na podnikatele spojovaného médii s mafií.

Související

Robert Fico

Fico zvedá Slovákům daně. Lidem ale tvrdí, že potraviny zlevní

Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v příštím roce na 4,7 % HDP. Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ale zvedne občanům daně, konkrétně se zvýší základní sazba daně z přidané hodnoty na 23 procent. Její snížená sazba poklesne na pět procent. Informovala o tom agentura TASR. 
Michal Šimečka, předseda strany Progresívne Slovensko

Michal Šimečka byl odvolán z postu místopředsedy slovenského parlamentu

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka byl na mimořádné schůzi parlamentu odvolán z postu místopředsedy Národní rady SR. Hlasování koaličních poslanců, z nichž 76 podpořilo jeho odvolání, proběhlo tajně. Opozice se odmítla hlasování zúčastnit. 

Více souvisejících

Slovensko Robert Fico vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) vláda SR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy