Evropa blahopřeje Orbánovi. Mezi gratulanty jsou Zeman, Le Penová, i islamobijec Wilders

Praha/Budapešť/Varšava - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) gratuloval maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi k vítězství v nedělních volbách. Strana Fidesz získala ústavní většinu v parlamentu. Ke gratulantům se přidal i známý nizozemský odpůrce islámu a uprchlíků.

Babiš označil Orbánovo vítězství za přesvědčivé. "Těším se na další spolupráci s budoucí novou vládou ve visegradské skupině, v rámci EU i na bilaterální úrovni," napsal na twitteru. Na sociální síti ke gratulaci v češtině připojil i maďarské blahopřání.

Babiš dnes Orbánovi gratuloval i osobě. "Před chvílí jsem s ním mluvil. Pro něj je to obrovský úspěch a já s ním mám velice dobré vztahy. Rozumím jeho kritice Evropské unie a v některých věcech s ním souhlasím," řekl Babiš novinářům na závěr své návštěvy v Královéhradeckém kraji.

Podle Babiše není možné, aby Evropská komise všechno určovala. "Hlavní slovo musí mít v Evropě předsedové vlád a prezidenti a my o to usilujeme. A proto jsme na společné lodi ohledně Dublinu 4, ohledně kvót, ohledně rozpočtu," řekl Babiš. Odmítl názor některých západoevropských médií, že že by Orbán byl hrobařem EU.

Blahopřejný telegram poslal maďarskému premiérovi i prezident Miloš Zeman, který vyzdvihl dosavadní spolupráci mezi Prahou a Budapeští v EU, NATO i V4. "Jsem přesvědčen, že střední Evropa disponuje nemalým potenciálem k prohloubení vzájemné kooperace bilaterálně i na mezinárodních fórech. Pevně věřím, že ještě v průběhu tohoto roku najdeme vhodnou příležitost ke společnému setkání a k upevnění česko-maďarského přátelství," uvedl český prezident.

Vítězství Orbána se očekávalo. Po sečtení 98,5 procenta hlasů má Fidesz 133 křesel ze 199, což je těsně nad hranicí ústavní většiny.

Na druhém místě skončilo ve volbách radikálně nacionalistické Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik), třetí je koalice vedená socialisty.

Drtivé vítězství Orbánovy strany předčilo očekávání expertů, podle nichž nedělní vysoká volební účast nahrávala spíše opozici. Premiérovi kritici se obávají, že mu třetí termín v řadě podpořený ústavní většinou dává možnost dalšího omezování nezávislosti médií či justice.

"Blahopřeji premiérovi Viktoru Orbánovi k třetímu vítězství v parlamentních volbách v řadě. Cesta k reformám nikdy není snadná. Podpora většiny společnosti ale ukazuje, že stojí za to takové úsilí vyvíjet," napsal předseda polské vlády Mateusz Morawiecki na twitteru.

"Drahý příteli, přijmi moje srdečné blahopřání k vítězství v parlamentních volbách. Maďarští voliči znovu vybrali skutečného vůdce, který ukázal, že je oddaný užitečné práci a odhodlaný zajistit jim klidnou a prosperující budoucnost," vzkázal Orbánovi srbský prezident Aleksandar Vučić. 

Orbánovi gratuloval také známý nizozemský nacionalista Geert Wilders. "Blahopřeji Orbánovi k vynikajícímu výsledku. Zasloužené vítězství!" tweetoval.

S vyjádřením potěšení nad výrazným vítězstvím Fideszu nezůstala pozadu ani šéfka francouzské Národní fronty (FN) Marine Le Penová. "Změna hodnot a masová imigrace vychvalované EU byly znovu potrestány. Národně smýšlející mohou v příštích evropských volbách v roce 2019 získat většinu," uvedla na twitteru.

Orbánovi mezi jinými popřál, aniž komentoval jeho politiku, i rakouský kancléř Sebastian Kurz. "Maďarsko je pro Rakousko důležitý soused a obchodní partner. Těším se na další spolupráci," uvedl rakouský politik ve svém tweetu.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Viktor Orbán Maďarsko fidesz visegradská čtyřka Mateusz Morawiecki Geert Wilders (PVV - Strana pro svobodu) Aleksandr Vučič (srbský prezident) Miloš Zeman Marine Le Pen

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy