Itálie se řítí do krize? Berlusconni se stává stále větším problémem

Řím - V Itálii opět selhaly veškeré snahy o sestavení nové vlády. Když se italský prezident Sergio Mattarella rozhodl dostát svým slibům z minulého týdne, že pověří sestavením vlády buď předsedu silné strany, nebo nestrannou osobnost, rozhodl se pro druhou variantu. Předsedkyně Senátu Elisabetta Casellati se však neukázala jako dobrá mediátorka mezi stranami. Informoval o tom server Politico.eu.

Dva protivníci usilující o funkci nového italského premiéra předseda antisystémového Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio a předseda krajně pravicové Ligy Severu Matteo Salvini dokázali svým stranám zajistit nejlepší podmínky pro vládní účast, ale žádný z nich není schopen vládnout sám, a veškerá vzájemná vyjednávání se zatím míjejí účinkem.

Di Maiovi se nelíbí, že ve středopravicové koalici, v níž šla do voleb i Liga Severu, je kontroverzní a trestně stíhaný expremiér Silvio Berlusconni, a Salvini se zase naopak odmítá svého dlouholetého spojence zříci.

Současná politická krize v Itálii se stává, čím dál více podobnou té české, kde se taktéž neúspěchy vyjednávání o nové vládě točí okolo osoby trestně stíhaného předsedy Hnutí ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše. 

Di Maio svůj postoj odůvodnil tím, že jeho strana profilující se jako bojovník proti systému nehodlá participovat na vládě s trestně stíhaným Silviem Berlusconnim, který čelí obvinění z daňových podvodů.

Jediným řešením této situace by byl odchod Salviniho ze středopravicové koalice, v níž je spolu s Forzou Italia, Bratry Itálie a dalšími stranami. Salvini by musel takříkajíc hodit přes palubu svého spojence.

"Hnutí pěti hvězd ohrožuje stabilitu naší země! Ani se tomu nelze divit, protože se nejedná o demokratickou stranu, nýbrž o stranu nezaměstnaných," řekl Berlusconni během nedělní návštěvy jižního regionu Molise.

V závěru svých slov ještě Berlusconni řekl, že březnové volby dopadly velmi tragicky, a že by nejlepším kandidátem na vládní stranu byla dosud vládnoucí středolevicová Demokratická strana. Ta se sice ve volbách hodně ztratila, ale stále se jedná o druhou nejsilnější stranu. Salvini možnost vlády se středolevicí vyloučil.

Podle informací serveru Politico.eu by mohl zkusit Mattarella poskytnout předsedovi Poslanecké sněmovny Robertu Ficovi předběžný mandát, během něhož by se pokusil domluvit vládní spolupráci mezi Demokratickou stranou a Hnutím pěti hvězd.

Dočasným předsedou Demokratické strany se po odchodu Mattea Renziho stal její místopředseda Maurizio Martina. Renzi však ještě stále ovlivňuje vnitřní stranickou politiku a účast na vládě s Hnutím pěti hvězd odmítá.

Martina se však ukazuje jako umírněnější a navrhuje Di Maiovi sepsání vzájemné koaliční smlouvy založené na německém vzoru, v níž by se domluvili na programových průnicích, jako jsou boj s chudobou a nižší daně.

Pravděpodobný vznik vlády Hnutí pěti hvězd s Demokratickou stranou nevyloučili ani italští zákonodárci.

Podpora pro možný dialog s Hnutím pěti hvězd v našich řadách rozhodně je a myslím si, že v dohledné době jen poroste. Naopak vláda Hnutí pěti hvězd s Ligou Severu by byla otevřeně euroskeptická a antiimigrační, což by byl pro Itálii i celou Evropu nejhorší scénář," řekl poslanec Demokratické strany Francesco Boccia minulý týden.

V případě, že se nepodaří Mattarellovi přimět strany k vytvoření nové vlády, která získá důvěru Poslanecké sněmovny a Senátu, pak vznikne dočasná prezidentova úřednická vláda. Ta bude spravovat Itálii až do předčasných voleb, které by se odehrály za rok.

Z hlediska stability EU se jako nejlepší scénář italské vlády jeví koalice Hnutí pěti hvězd s Demokratickou stranou. Vládní účast euroskeptické a antisystémové strany je nevyhnutelná, ale Hnutí pěti hvězd se zatím jeví jako nejmenší zlo, navíc v případě koalice s Demokratickou stranou bude nucené k větším kompromisům.

Související

Více souvisejících

Itálie Sergio Mattarella Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd) Matteo Salvini (Liga severu) Silvio Berlusconi

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy