Německou SPD povede Andrea Nahlesová

Berlín - Německá sociální demokracie si dnes do svého čela poprvé ve 155leté historii zvolila ženu. Předsedkyní SPD se stala šéfka poslanců Andrea Nahlesová, která na sjezdu vládního uskupení v porýnském Wiesbadenu menším rozdílem, než se očekávalo, porazila vyzývatelku - starostku severoněmeckého Flensburgu Simone Langeovou.

Delegáti nejstarší německé demokratické strany Langeové dali 172 hlasů a Nahlesové 414, což představuje 66,35 procenta odevzdaných platných hlasů.

O vítězství sedmačtyřicetileté političky prakticky nikdo nepochyboval, sledovalo se tak spíše, kolik procent hlasů Nahlesová dostane. Jako o dobrém výsledku straníci hovořili o překonání hranice 75 procent, což se ale Nahlesové nepodařilo, a nemá tak podle pozorovatelů úplně nejsilnější mandát.

Navíc se nyní sociální demokracie nachází ve velmi složité situaci, když v průzkumech veřejného mínění dosahuje rekordně nízkých výsledků. Propadák SPD zažila už v loňských parlamentních volbách, v nichž získala jen 20,5 procenta hlasů, což bylo nejméně od druhé světové války. Důsledky neúspěchu po několika měsících pocítil tehdejší předseda Martin Schulz, který z čela strany odešel, a otevřel tak dveře Nahlesové.

Někdejší ministryně práce a sociálních věcí bude mít za úkol v příštích dvou letech stranu programově i personálně obnovit. Ve svém dnešním projevu vyjádřila přesvědčení, že se jí to může podařit i v době, kdy je SPD znovu součástí velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. "Nejsem nová. Znám tuto stranu," zdůvodňovala mimo jiné dlouholetá politička, proč by ji delegáti měli volit.

Langeová vsadila na opačnou kartu, a snažila se stavět do role zastánkyně řadových členů a do opozice vůči současnému "stranickému establishmentu". I když dosud na celoněmecké úrovni neznámá politička získala více hlasů, než se předpokládalo, na porážku Nahlesové to nakonec nestačilo.

Související

Gerhard Schröder

Schröder unikne trestu za vstřícnost k Rusku

Někdejšího německého kancléře Gerharda Schrödera nečeká v jeho domovské sociální demokracii (SPD) žádný postih za jeho vstřícné postoje k Rusku a angažmá v ruských státních koncernech. Rozhodčí komise regionální organizace SPD v Hannoveru dnes v odvolacím řízení došla k závěru, že Schröder žádné stranické regule neporušil, napsala agentura DPA. Orgán v případě porušení předpisů může provinilce ze strany vyloučit.

Více souvisejících

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Andrea Nahlesová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 2 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 2 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 3 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

Zdroj: Komerční článek

Další zprávy