Britským ministrem vnitra je Sajid Javid, syn pákistánského imigranta

Londýn - Po nedělní rezignaci britské ministryně vnitra Amber Ruddové převezme její úřad dosavadní šéf resortu pro místní samosprávu Sajid Javid. Oznámila to dnes kancelář premiérky Theresy Mayové. Ruddová odstoupila po skandálu kolem přísné imigrační politiky, která se dotkla i přistěhovalců z Karibiku přesídlených do Británie po druhé světové válce.

Javid se po odchodu Ruddové okamžitě ocitl v roli největšího favorita na převzetí jejího postu. Syn řidiče autobusu narozeného v Pákistánu se o víkendu emotivním stylem vyjádřil k aféře kolem karibských imigrantů a řekl, že obětí tvrdé britské politiky se mohl stát i jeho otec, strýc, nebo on sám.

Pozice v čele ministerstva vnitra je podle britských médií jednou z nejnáročnějších v celém kabinetu, protože z ní plyne odpovědnost za imigraci, práci policie i protiteroristické operace. Javid má ale s působením ve vládě bohaté zkušenosti: Jako náměstek dříve pracoval na ministerstvu financí i školství.

"Je to obrovská čest být požádán premiérkou, abych se stal novým ministrem vnitra," prohlásil dnes po odchodu z úřadu předsedkyně vlády Javid. "Nejnaléhavějším úkolem je pro mě pomoci britským občanům, kteří přišli z Karibiku, takzvané generaci Windrush, a zajistit, aby s nimi všemi bylo zacházeno spravedlivě a slušně, jak si zaslouží," řekl.

Britská média poukazují na to, že jmenování Javida nenaruší v rámci nejdůležitějších vládních postů rovnováhu zastánců a odpůrců brexitu. Javid před referendem podporoval setrvání Británie v EU, zároveň se od té doby jasně vyslovil, že k mírnějším variantám brexitu, jakou by bylo například setrvání v celní unii, je skeptický.

Někdejšího investičního bankéře Javida teď na ministerstvu pro místní samosprávu nahradí James Brokenshire. Ten se vrací na vládní pozici poté, co jej z čela ministerstva pro Severní Irsko přinutila odejít léčba rakoviny. Brokenshire byl podle stanice Sky rovněž proti odchodu Británie z EU a je stále blízkým spojencem Mayové.

Bývalá ministryně Ruddová se stala pátou osobou, která musela od loňských parlamentních voleb opustit kabinet. Jejímu odchodu předcházela odhalení deníku The Guardian, která svědčila o tom, že ministryně věděla o plánech na zvýšení počtu deportací o deset procent. Parlamentu ale Ruddová tvrdila, že o kvótách na deportace neví a že "takovýmto způsobem nefungujeme".

Vláda chce, aby čistá migrace, tedy rozdíl mezi počtem přistěhovalců a vystěhovaných lidí, činila méně než 100.000 lidí a přísná imigrační politika se dotkla i lidí známých jako "generace z Windrush", kteří přicházeli do Británie z Karibiku od konce 40. až do 70. let, aby zaplnili mezeru na pracovním trhu po velkých válečných ztrátách.

V posledních letech byli ale někteří z nich prohlášeni za nelegální imigranty a jiní se setkali s potížemi při získávání státní zdravotní péče nebo při žádostech o práci, protože nikdy nedostali britské občanství nebo pas. Jejich problémy souvisejí s novými pravidly, která vyžadují předložení dokumentů dokazujících trvalý pobyt v Británii.

Nastupující ministr vnitra Javid oznámil, že připraví strategii, která "zajistí, abychom měli imigrační politiku, která je spravedlivá a k lidem přistupuje s respektem a slušností". Opoziční labouristé jej vyzvali, aby plán na nápravu současného skandálu přišel představit parlamentu už dnes odpoledne, stínová ministryně vnitra Diana Abbottová pak žádala konec "politiky nepřátelského prostředí" pro přistěhovalce.

Související

Sajid Javid (britský ministr)

Britští konzervativci přijdou o známou tvář. Javid do voleb nepůjde

Britská vládnoucí Konzervativní strana přijde o jednu ze svých nejznámějších tváří, exministra zdravotnictví a financí Sajida Javida, který chce opustit svět vrcholné politiky. Javid dnes oznámil, že v příštích parlamentních volbách, plánovaných na rok 2024, už se nebude ucházet o poslanecký mandát. 
Sajid Javid (britský ministr)

O post britského premiéra usilují exministři Javid a Hunt či poslankyně Mordauntová

O post britského premiéra se chce ucházet i bývalá ministryně obrany Penny Mordauntová. Oznámila to dnes na twitteru. Poslankyně a nynější náměstkyně ministryně obchodu je tak už devátým konzervativním poslancem, který se chce do klání o nového šéfa Konzervativní strany zapojit. Už dříve zájem oznámili také exministři Savid Javid nebo Jeremy Hunt.

Více souvisejících

Sajid Javid (britský ministr) Velká Británie Amber Ruddová Theresa Mayová

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 12 minutami

před 28 minutami

před 55 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy