Řecko pustilo tři španělské a dva dánské dobrovolníky souzené z pašování migrantů

Mytiléna (Řecko) - Soud v Mytiléně na řeckém ostrově Lesbu dnes pustil na svobodu tři Španěly a dva Dány obžalované z pašování lidí. Muži pomáhali jako dobrovolníci se záchranou migrantů u řeckého pobřeží a podle deníku El Mundo jim hrozilo až deset let vězení. Pětice obvinění odmítla a hájila se tím, že jen zachraňovala životy lidí na moři.

"Spravedlnosti bylo učiněno zadost," reagovala na rychlý verdikt soudu na twitteru nevládní organizace Proem-AID, pro niž trojice souzených španělských hasičů ze Sevilly pracovala. "Je to velké vítězství pro humanitární pomoc," dodala.

"Zachraňování životů není zločin," prohlásila podle agentury AFP pětice anglicky, když opouštěla soudní síň. Proces začal dnes dopoledne za přítomnosti četných sympatizantů souzených nejen ze Španělska a Řecka, ale i z jiných zemí.

"V zásadě byla tato kauza vedená proti nim o ničem," komentoval jeden z obhájců rozsudek, jímž byli obžalovaní zproštěni viny.

"Pozornost se dnes soustředí na nás, ale hlavní problém je ten, že v moři se nadále topí běženci," řekl před zahájením řízení hasič Manuel Blanco, který se k soudu na Lesbu dostavil se svými dvěma kolegy. Doprovázeli je příbuzní, advokáti, zástupce španělského konzulátu z Atén i několik regionálních poslanců z jihošpanělské Andalusie, odkud muži pocházejí.

Tři profesionální hasiči Manuel Blanco, Julio Latorre a José Enrique Rodríguez byli zadrženi v lednu 2016. Kvůli podezření z účasti na pašování migrantů je zatkla řecká pobřežní stráž spolu se dvěma Dány z neziskové organizace Team Humanity. Po třech dnech ve vazbě byli všichni propuštěni na kauci.

Podle listu El Mundo Španělům jedné lednové noci před dvěma roky zavolali z dánské organizace Team Humanity a požádali je o pomoc při výjezdu na moře. Španělé s nimi nastoupili na jejich loď, protože svou měli v opravě. Taková pomoc byla podle nich mezi dobrovolníky obvyklá.

Advokáti hasičů argumentovali článkem 98 Úmluvy OSN o mořském právu, podle něhož je povinností kapitána lodi pomoci lidem v nebezpečí pokaždé, je-li toho schopen.

Tři Španělé působili na Lesbu od konce roku 2015, stejně jako řada dalších dobrovolníků z různých zemí. Právě ten rok proudilo do Evropy obrovské množství migrantů z Blízkého východu. Z více než milionu běženců, kteří v roce 2015 dorazili do Evropy, jich asi 815.000 připlulo přes moře do Řecka. Více než 800 lidí se při plavbě přes Egejské moře utopilo.

Související

Více souvisejících

Řecko uprchlíci Pašeráctví

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 17 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany AfD

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy