Ve Varšavě jde do tuhého? Desítky tisíc lidí žádaly konec vlády PiS

Varšava - Desítky tisíc Poláků se dnes v centru Varšavy zúčastnily pochodu, na kterém opozice požadovala, aby vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) dodržovala ústavu, respektovala vládu práva a nezávislost soudů. Podle listu Gazeta Wyborcza, který se odvolává na informace varšavské radnice, se k protestu s názvem Pochod svobody připojilo až 50.000 lidí.

Pochod svobody zorganizovaly opoziční strany Občanská platforma (PO) a Moderní a protestní hnutí Výbor na obranu demokracie (KOD). Řada účastníků akce nesla během průchodu Varšavou vlajky Polska a Evropské unie. Demonstranti provolávali hesla jako "Ústava!" nebo "Svobodné soudy".

Předseda PO Grzegorz Schetyna v proslovu k účastníkům protestu řekl, že konec vlády PiS je blízko. "Budeme bojovat za svobodu, důstojnost, demokracii a svobodné Polsko," prohlásil. Další zástupci opozice kabinet premiéra Mateusze Morawieckého obvinili z oklešťování demokracie, především v souvislosti s kontroverzní soudní reformou.

Podle aktuálního průzkumu by v případě voleb PO a Moderní získaly 33,4 procenta hlasů, vládní PiS by podpořilo 36,9 procenta Poláků.

"Přišla jsme proto, že Polsko začíná být (v Evropě) kvůli krokům naší vlády izolované, a také abych ukázala, že v Polsku je mnoho lidí, kteří podporují Evropskou unii a hodnoty, jež reprezentuje," řekla agentuře AFP 32letá Magdalena Jaroszová.

Obavy demonstrantů z ohrožení právního státu v Polsku sdílí také Evropská komise, která loni zahájila s Varšavou proceduru, která může vést až k odebrání některých hlasovacích práv.

Související

Více souvisejících

Polsko Demonstrace v Polsku Právo a spravedlnost (PiS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

před 5 minutami

před 6 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy