Slovenský list se strefuje do Zemana, sodu dostal i Babiš za paktování s extrémem

Bratislava/Praha - Ústupky komunistům za toleranci vlády mohou ovlivnit zahraničněpolitickou orientaci České republiky, napsal dnes slovenský list Denník N k požadavkům KSČM, která vystupuje proti závazku formující se koalice hnutí ANO premiéra Andreje Babiše a ČSSD ohledně vojenských misí v zahraničí. List Sme zase uvedl, že orientaci Česka na východ posunul prezident Miloš Zeman svými výroky o výrobě jedu novičok v ČR, kterým byl otráven v Británii bývalý ruský agent Sergej Skripal. Z útoku na Skripala Londýn obvinil Rusko, které to odmítlo.

"Andrej Babiš chce vládnout v koalici s ČSSD a s tichou podporou komunistů. Už jen on sám je velkým problémem, ale plánovaná spolupráce s krajní levicí je ukázkou, kolik může zemi stát paktování s extrémem," uvedl Denník N.

List poznamenal, že domlouvané programové prohlášení ANO a ČSSD sice počítá s posílením české účasti v zahraničních misích, ale komunisté jsou proti vysílání českých vojáků do Pobaltí.

"Postupné ústupky extremistům (čeští komunisté do dneška mají problém odsoudit procesy z 50. let) jednoduše nejsou zadarmo. V Česku již například mohou ovlivnit zahraničněpolitickou orientaci země," uvedl list.

Deník Sme zase za sabotáž zájmů Česka označil výroky českého prezidenta Zemana o výrobě novičoku v ČR. "Podporou ruské verze příběhu, což Kreml hned také propagandisticky využil, opět o něco pootočil střelkou české zahraniční politiky. Směrem od atlanticko-evropských preferencí čím dál více k autokratickým režimům východu," napsalo Sme.

List kritizoval Zemana i za jeho odmítavý postoj k nominaci europoslance Miroslava Pocheho na ministra zahraničí. Podle Sme Zeman názorně ukazuje svůj manévrovací prostor tak, jak si ho sám představuje, bez respektu k ústavě či soudu a sleduje jen vlastní malicherné emoce. List dodal, že v Pocheho případě jde o to, že europoslanec podpořil před prezidentskými volbami Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman prezident čr Andrej Babiš Vláda ČR Slovensko novinky KSČM

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 1 hodinou

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské jednotky sestřelily bitevník Su-25, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily bitevník Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy