Bomba z války v Drážďanech explodovala, hrozí další výbuchy +VIDEO

Drážďany - Letecká bomba z dob druhé světové války, kvůli které téměř 9000 lidí muselo opustit své domovy v Drážďanech, během zneškodňování explodovala. Nikdo nebyl zraněn, uvedla agentura DPA s odvoláním na policejního mluvčího. Oblast podle listu Sächsische Zeitung zůstává uzavřena, nelze totiž podle policie vyloučit, že by mohly vybuchnout další části bomby.

"V současnosti je nebezpečí (výbuchu) poměrně vysoké a hodnotit situaci nelze. Proto určitě nebude možné dostat se byť jen nakrátko do bezpečnostní zóny," sdělila policie na twitteru.

Odborníci se k bombě nepřibližují a monitorují ji z vrtulníků. Zůstává nejasné, jak budou dále postupovat, uvedl server televizní a rozhlasové stanice MDR. Z místa nálezu stoupal dnes ráno kouř. Úřady nejspíš nasadí roboty.

Bomba byla nalezena ještě v úterý, policie v noci na středu nařídila evakuaci, největší v saské metropoli v souvislosti se zneškodňováním bomby z druhé světové války.

Britskou leteckou pumu našli dělníci v úterý odpoledne při stavebních pracích necelé dva kilometry severozápadně od drážďanského hlavního nádraží. Policie původně plánovala, že bude bomba zneškodněna ještě v noci na středu. Průtahy v evakuaci a dodatečné rozšíření evakuační zóny ale vedly k odkladu.

Postiženou oblast muselo opustit zhruba 8700 lidí, evakuovány byly mimo jiné domov důchodců a pečovatelský dům, ve kterých žije asi 240 lidí.

Policie zneškodnění pumy předem označila za náročný akt s tím, že je 50procentní riziko, že trhavina exploduje. Dělníci totiž během výkopových prací zarazili roznětku hlouběji do nitra pumy, což hrozilo výbuchem při jakákoli další manipulaci. Pyrotechnici se proto zneškodnění rozhodli provést dálkově s pomocí zařízení na vyjímání roznětky. Kolem pumy policie postavila bariéry, aby v případě výbuchu minimalizovaly škody.

I více než 70 let po konci druhé světové války jsou podobné evakuace v Německu poměrně běžné. Největší podobnou akcí v poválečných dějinách země byla loni v září evakuace více než 60.000 obyvatel ve Frankfurtu nad Mohanem. Letos v dubnu se pak muselo evakuovat asi 10.000 lidí v Berlíně. V celém Německu se každý rok najde více než 2000 tun válečných bomb a munice.

V únoru 1945 americká a britská letadla shodila na Drážďany kolem 4000 tun bomb, které zničily centrum města a zabily až 25.000 lidí.

Související

Více souvisejících

Drážďany Nálezy bomb z II. světové války Německo výbuch

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy