V Paříži likvidují další tábory migrantů, starostka a vláda se dostaly do sporu

Paříž - Francouzské hlavní město čelí přívalu migrantů poslední tři roky a policie dostala příkaz likvidovat nelegální tábory uprchlíků. Dnešní zásah se týká dalších dvou. Vůbec největší tábor Millénaire, kde přebývalo na 1000 lidí, byl evakuován minulou středu.

Dnešní evakuace nelegálních příbytků je už 36. v pořadí za tři roky. V půl sedmé ráno přišli policisté do tábořiště u kanálu Saint-Martin, kde přebývalo kolem 550 lidí, a do tábora u Porte de la Chapelle se 450 obyvateli. 

Dnešní operace se podle francouzského tisku obešla bez incidentů. Napětí ale bylo znatelné, neboť o žádosti o azyl většiny migrantů z táborů budou na základě současných pravidel EU rozhodovat jiné evropské země, napsal server France24.com.

U kanálu Saint-Martin se před několika měsíci usadili příchozí hlavně z Afghánistánu. Místo je nedaleko náměstí Stalingrad, kde se nelegální tábořiště objevují od roku 2017.

Mezi těmi, kdo museli odejít, byl také Súdánec Jahjá, jemuž úřady odmítly udělit azyl. U kanálu přebýval dva měsíce a dnes čekal na autobus, aby ho, jak řekl, odvezl "do nějakého tábora, domu nebo na stadion". Podle něj to bude lepší kdekoli. 

Situace imigrantů v provizorních táborech vyvolávala v Paříži obavy zejména kvůli neudržitelným hygienickým podmínkám. Otázka migrantů je už několik týdnů příčinou sporu mezi vládou a pařížskou starostkou Anne Hidalgovou. Vláda tvrdí, že problém má řešit radnice, Hidalgová vyzývala, aby tábory nechala vyklidit vláda a plnila své legální povinnosti při přijímání uprchlíků.

Související

Uprchlíci, ilustrační foto

Extrémní počasí tvrdě dopadá na Blízký východ. Voda je vzácná, lidé volí mezi pitím a hygienou

Rekordní vlny veder, které letos postihly mnoho zemí a způsobily nejteplejší měsíc v historii měření, zhoršují podmínky milionů lidí, kteří uprchli před ozbrojenými konflikty a nyní žijí v uprchlických táborech na Blízkém východě. V extrémních teplotách, které se místy vyšplhaly až na 50 stupňů Celsia, se matky často ocitají v situacích, kdy musí volit, zda použijí vzácnou vodu na pití, vaření nebo na hygienu svých dětí. 

Více souvisejících

uprchlické tábory Paříž uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy