Uvěznění Robinsona rozlítilo evropské nacionalisty, na demonstraci dorazí i Wilders

Londýn - Uvěznění Brita Tommyho Robinsona vyvolalo nevoli mezi evropskými nacionalistickými stranami. Nizozemský odpůrce islámu a předseda Strany pro svobodu Geert Wilders se chystá na sobotní demonstraci do Londýna.

Robinson je bývalý předseda skupiny Anglická obranná liga (EDL). Zadržen byl 25. května v Leedsu a u soudu se přiznal k pohrdání soudem i porušení podmínek předchozího trestu. V den zatčení ho soudce poslal do vězení na 13 měsíců.

Nacionalisté protestovali od 25. května proti Robinsonovu uvěznění před sídlem Mayové a na dalších místech v Británii. Až 593.000 lidí se podepsalo pod petici vyzývající Mayovou, aby se za propuštění Robinsona zasadila.

Wilders svůj názor na kauzu svěřil ultrakonzervativnímu serveru Breitbart. "Byl zatčen, předveden před soudce a za pět hodin odsouzen. Soudce zakázal o zatčení i uvěznění informovat média, a dokonce britské vydavatele donutil články o případu smazat. Takové věci jsou běžné v Severní Koreji a Saúdské Arábii. Je smutné dívat se na to, jak Británie, kolébka západní demokracie a vlády zákona, rychle směřuje k tyranii," řekl Wilders.

"Tommy je hrdina. Je ostudné, že je stále ve vězení. Byl jsem pozván na velkou demonstraci do Londýna a přijedu. Propusťte Tommyho nyní," pokračoval.

Pravicoví aktivisté vystupují na Robinsonovu podporu také v USA, kde se začaly vynořovat konspirační teorie, napsal portál MailOnline. Podle nich je důvodem Robinsonova zadržení snaha umlčet britskou pravici.

Související

Více souvisejících

Geert Wilders (PVV - Strana pro svobodu) Tommy Robinson (Anglická obranná liga) Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy