Rok od inferna v Londýně: Grenfell Tower bleskurychle zachvátily plameny, 72 mrtvých

Londýn - Británie si připomíná rok od tragického požáru výškové budovy Grenfell Tower v Londýně. Plameny budovu zachvátily loni 14. června a vyžádaly si 72 obětí.

Ohořelá budova se na památku obětí zbarví nazeleno, stejnou barvu bude mít i úřad britské premiérky Theresy Mayové. "Tato nepředstavitelná tragédie zůstává stále v našich myslích," uvedla dnes premiérka v parlamentu.

Noční požár 24podlažní budovy propukl v lednici v jednom z bytů a poté se rychle rozšířil po celé budově obývané převážně sociálně slabšími lidmi a imigranty. První hlášení o požáru dostaly tísňové linky kolem jedné hodiny ranní místního času.

Tragédie si vyžádala 72 obětí, dalších 74 lidí bylo hospitalizováno. Poslední z obětí, čtyřiasedmdesátiletá žena, následkům zranění utrpěným při požáru podlehla v nemocnici letos v lednu. Podle policie se 223 lidem podařilo před požárem uprchnout. Právě na památku obětí bude u zdi poblíž budovy položeno 72 bílých růží. Pietní akce, mimo jiné mše či modlitby v místní mešitě, budou pokračovat i ve čtvrtek.

Související

Ilustrační foto

Kontroverzní konzervativec Rees-Mogg čelí kritice. Mluvil o obětch požáru Greenfell Tower

Vysoce postavený politik britské vládní Konzervativní strany Jacob Rees-Mogg si dnes vysloužil kritiku za poznámku na adresu obětí předloňského požáru výškového domu Grenfell Tower. Podle Reese-Mogga měli lidé z domu použít "zdravý selský rozum" a opustit budovu navzdory tomu, že jim hasiči říkali, aby v ní zůstali. Politik se už za svá slova omluvil, informovala britská média.
Hasiči

Šéfka londýnských hasičů odráží kritiku za postup při požáru Grenfell Tower

Šéfka londýnských hasičů dnes hájila postup svých podřízených při tragickém požáru věžového domu Grenfell Tower po zveřejnění kritických závěrů vyšetřování této události z června 2017. V domě na východě britské metropole tehdy přišlo o život 72 lidí a podle nové zprávy by při lepší připravenosti požárníků bylo obětí méně. Podle šéfky hasičského sboru Dany Cottonové ale její podřízení čelili zcela bezprecedentní situaci, informují britská média.

Více souvisejících

požár výškové budovy v Londýně (14. 6. 2017) Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy