Nový nepřítel populistů a extremistů? Merkelová našla nečekaného spojence

Vídeň - Němci a Rakušané, jak se zdá, opět spolupracují. Ačkoliv by to nikdo nečekal, tak rakouský kancléř Sebastian Kurz, který po vítězství v loňských volbách sestavil vládu s krajní pravicí, se možná stane spojencem německé kancléřky Angely Merkelové, pokud jde o přístup k migrační krizi. Podle jeho názoru je naprostá hloupost obnovovat vnitřní hranice v rámci EU. To, co je podle Kurze zapotřebí, je zvýšit obranu vnějších hranic. Informoval o tom server Politico.eu.

To, zda tak ale činí v zájmu celoevropských, či pouze rakouských, zůstává pouze předmětem spekulací. Přestože by se Kurzovi mohl líbit přístup bavorského premiéra a předsedy CSU Horsta Seehofera k migraci, je třeba vzít v potaz, do jaké míry by to bylo přijatelné pro Rakousko. Ostatně kdyby se Seehoferova politika skutečně prosadila a začal tím proces vracení migrantů do Rakouska, mohl by Kurz ztratit svojí pozici. Jeho obavy se točí zejména okolo toho, zda chce Seehofer skutečně vracet migranty do zemí, v nichž byli registrováni, či do prvních zemí, s nimiž Německo sousedí, mezi něž patří jak Rakousko, tak dokonce i Česko.

"Dublin jasně říká, že mají být lidé vraceni do zemí, v nichž byli registrováni, nikoli do jakékoli evropské země," řekl Kurz na momentálně probíhajícím summitu Evropské rady.

Kurz taktéž odmítl veškeré spekulace, že by se chtěl zasadit o sesazení Merkelové z funkce německé kancléřky. Sám si je dle svých slov vědom možných následků jejího politického pádu i veškerých obav, které spor mezi Merkelovou a Seehoferem vyvolal nejen v Berlíně, ale i celém Německu. Ačkoliv se mezi Němci najde mnoho odpůrců Merkelové, většina si uvědomuje, že najít vhodného nástupce by mohlo být velmi obtížné. 

"Jaký zájem bych měl na odstranění německé kancléřky? Jednou jsem předsedou rakouské vlády, a tudíž je mou povinností jednat v nejlepším zájmu rakouských občanů, mezi něž patří stabilní vláda sousedního Německa, s níž budu moct spolupracovat," zdůraznil Kurz se slovy, že doufá v brzké vyřešení sporu mezi Merkelovou a Seehoferem. 

Nečekaný nepřítel populistů a extremistů?

Rakouský kancléř Sebastian Kurz stihl překvapit nejen svým vstřícnějším postojem k německé kancléřce Angele Merkelové, nýbrž i k otázkám hranic. Podle jeho názoru je totiž zbytečné chránit vnitřní hranice EU. Merkelové tak svítá naděje, že by přeci jenom našla spojence u představitele vlády, na níž participují extremisté. Naopak italský ministr vnitra Matteo Salvini (Liga Severu) přichází o svojí důležitou spojku, u níž očekával větší spolupráci v oblasti antiimigrační politiky.

Jediné, na čem se zatím shodli Seehofer, Kurz a Salvini, je nutnost omezení počtu migrantů v EU a obrany vnějších, nikoli vnitřních, hranic EU, mezi něž však nepatří rakouské, případně maďarské. Nicméně jakmile se stočí řeč na téma přerozdělování migrantů, kteří se už nachází na území EU, nenacházejí rakouský kancléř, bavorský premiér a italský ministr vnitra shodu.

Sdílejte článek

Související

Sebastian Kurz

Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz byl odsouzen

Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz byl shledán vinným z křivé výpovědi, když před parlamentním vyšetřovacím výborem minimalizoval svou roli při jmenování dozorčí rady významné státní investiční společnosti ÖBAG. 
Sebastian Kurz

Rakouský exkancléř Kurz má pracovat pro americkou analytickou firmu

Rakouský exkancléř Sebastian Kurz má pracovat pro americkou firmu zabývající se analýzami či investicemi. Naznačují to dnes rakouská média. Pětatřicetiletý politik už údajně podepsal s firmou smlouvu a bude soukromě cestovat tam a zpět mezi Spojenými státy a Rakouskem.

Více souvisejících

Sebastian Kurz migrační krize EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 39 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy