Další útok novičokem v Anglii? Záhadnou otravu řeší protiteroristická jednotka

Londýn - V sobotu 30. června večer zasahovala policie u dvojice, která byla nalezena v bezvědomí v Amesbury na jihu Anglie. V noci na dnešek byla v souvislosti s případem vyhlášena mimořádná událost. Případu se ujala protiteroristická složka policie.

Původně se předpokládalo, že stav zmíněné dvojice je zřejmě následek užití heroinu či kokainu z kontaminované dávky. To se očividně nepotvrdilo a odborníci nadále pokračují v testech, aby zjistili, co je příčinou kolapsu obou pacientů.

Dvojice je nyní v kritickém stavu v nemocnici v Salisbury, vzdáleném od Amesbury 16 kilometrů, a lékaři vzhledem k jejímu možnému vystavení neznámé látce nasadili příslušnou medikaci. 

Podle anglické zdravotnické služby nepředstavuje zatím případ "významné zdravotní riziko pro širokou veřejnost". Toto stanovisko bude "průběžně přehodnocováno v závislosti na dostupných informacích", dodal nicméně mluvčí služby podle agentury Press Association.

Mluvčí premiérky Theresy Mayové řekl, že případ je sledován s nejvyšší vážností. Kvůli vyšetřování uzavřela policie několik lokalit, kde se přiotrávený pár pohyboval: jednak dům v ulici Muggleton, drogerii v centru Amesbury, stejně jako baptistické centrum s kostelem ve stejné obci, kde se oběti zúčastnily místní slavnosti. Na té byly zhruba dvě stovky lidí, z nichž nikdo následně nehlásil podobné zdravotní potíže. Uzavřen byla také park královny Alžběty v nedalekém Salisbury.

Bulvární deník The Sun s odvoláním na zdroje ministerstva obrany uvedl na svém webu, že vzorky látky byly odeslány do vojenské laboratoře v Porton Downu. To samé pracoviště v březnu zjistilo, že jed, kterým byl v březnu přiotráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera, je armádní látka typu novičok.

Vedoucí bezpečnostní činitelé se prý obávají, že přiotrávená dvojice mohla být zasažena stejnou látkou jako Skripalovi. Lékaři zjistili, že muž a žena z Amesbury vykazují podobné příznaky otravy. O dvojici přitom není nic známo o tom, že by měla nějakou spojitost s Ruskem či tajnými službami.

Komisař Angus Macpherson dříve sdělil BBC, že vyšetřovatelé zatím nevylučují nic, co se týče okolností nejnovějšího případu. Zároveň ale dodal, že není zatím důvod se domnívat, že nynější otrava souvisí s kauzou Skripalů.

Související

Dawn Sturgess a Charlie Rowley došli ve Queen Elizabeth Parku zřejmě do kontaktu  s nervovým plynem Novičok.

Brit otrávený novičokem se setkal s ruským velvyslancem. Ten se zmohl jen na propagandu

Brit, který se loni otrávil nervově paralytickou látkou novičok, se tento týden v Londýně setkal s ruským velvyslancem. Po schůzce si ovšem postěžoval, že na své otázky nedostal odpovědi. Podle Charlieho Rowleyho mu Alexandr Jakovenko řekl, že novičok se nyní vyrábí jen v USA a v Česku. Rowley se loni otrávil spolu se svou partnerkou nedlouho poté, co se s nervově paralytickou látkou dostali do kontaktu i bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julije.
Dawn Sturgess a Charlie Rowley došli ve Queen Elizabeth Parku zřejmě do kontaktu  s nervovým plynem Novičok.

Je to venku. Pár z Amesbury byl otráven novičokem, potvrdily testy

Amsterdam - Laboratorní testy mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) podle agentury Reuters potvrdily závěry britských vyšetřovatelů, že pár z anglického Amesbury byl koncem června otráven nervově paralytickou látkou typu novičok. Toxické látce byli vystaveni pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová, která později zemřela.

Více souvisejících

druhá otrava novičokem (Amesbury červenec 2018) Velká Británie Charlie Rowley (novičok) Dawn Sturgessová (novičok)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy