Britský pár, který bojuje o život, byl otráven novičokem

Londýn - Britský pár, který je v kritickém stavu v nemocnici, byl vystaven působení jedu novičok. Na tiskové konferenci to dnes večer oznámil šéf britské protiteroristické policie. Jde o stejnou látku, kterou byl před čtyřmi měsíci otráven bývalý dvojí agent Sergej Skripal a jeho dcera.

Britové byli nalezeni v sobotu v bezvědomí v domě ve městě Amesbury, které leží nedaleko Salisbury. Právě v Salisbury byli 4. března objeveni otrávení Skripalovi.

"Obdržel jsem výsledky testů z (vojenské laboratoře) v Porton Downu, které ukazují, že dva lidé byli vystaveni působení nervového plynu novičok," řekl novinářům Neil Basu z protiteroristické policie. Policisté se nyní snaží zjistit, jak se britský pár do kontaktu s jedem mohl dostat. Případ již od rána detailně sleduje i vláda v čele s premiérkou Theresou Mayovou.

Pětačtyřicetiletý muž a o rok mladší žena, podle přátel Charlie Rowley a Dawn Sturgessová, jsou nyní hospitalizováni ve stejné nemocnici v Salisbury jako tehdy Sergej Skripal a jeho dcera. Podle policie se nikdo další vykazující stejné symptomy zatím neobjevil. Policisté rovněž zatím nevědí o ničem, co by naznačovalo, že pár byl vystaven působení smrtícího jedu úmyslně.

Jak Neil Basu dodal, zatím není možné potvrdit, že novičok byl "stejné šarže" jako ten použitý v případě Skripalových. Nicméně právě možnost, že spolu oba případy souvisejí, se nyní policisté rovněž snaží prošetřit. Podle šéfa protiteroristické jednotky je do vyšetřování případu zapojena stovka jeho mužů a pomáhají jim i další policisté z hrabství Wiltshire.

Kvůli vyšetřování uzavřela policie několik lokalit, kde se přiotrávený pár pohyboval: jednak dům v ulici Muggleton, drogerii v centru Amesbury, stejně jako baptistické centrum s kostelem ve stejné obci, kde se oběti zúčastnily místní slavnosti. Na té byly zhruba dvě stovky lidí, z nichž nikdo následně nehlásil podobné zdravotní potíže. Uzavřen byla také park královny Alžběty v nedalekém Salisbury.

Skripalovi byli počátkem března v jihoanglickém Salisbury otráveni jedem, který britské úřady označily za armádní otravnou látku novičok, která se vyráběla v Sovětském svazu. Londýn pak z odpovědnosti za zločin obvinil Moskvu, ruské vedení ale jakýkoli podíl na útoku energicky popřelo. Lékařům se podařilo Skripala a jeho dceru Juliji zachránit, oba již opustili nemocnici.

Související

Dawn Sturgess a Charlie Rowley došli ve Queen Elizabeth Parku zřejmě do kontaktu  s nervovým plynem Novičok.

Brit otrávený novičokem se setkal s ruským velvyslancem. Ten se zmohl jen na propagandu

Brit, který se loni otrávil nervově paralytickou látkou novičok, se tento týden v Londýně setkal s ruským velvyslancem. Po schůzce si ovšem postěžoval, že na své otázky nedostal odpovědi. Podle Charlieho Rowleyho mu Alexandr Jakovenko řekl, že novičok se nyní vyrábí jen v USA a v Česku. Rowley se loni otrávil spolu se svou partnerkou nedlouho poté, co se s nervově paralytickou látkou dostali do kontaktu i bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julije.
Dawn Sturgess a Charlie Rowley došli ve Queen Elizabeth Parku zřejmě do kontaktu  s nervovým plynem Novičok.

Je to venku. Pár z Amesbury byl otráven novičokem, potvrdily testy

Amsterdam - Laboratorní testy mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) podle agentury Reuters potvrdily závěry britských vyšetřovatelů, že pár z anglického Amesbury byl koncem června otráven nervově paralytickou látkou typu novičok. Toxické látce byli vystaveni pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová, která později zemřela.

Více souvisejících

druhá otrava novičokem (Amesbury červenec 2018) Velká Británie Sergej Skripal Charlie Rowley Dawn Sturgessová

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy