Vládní krize v Británii? U Mayové je podle labouristů chaos, řada toryů odchod Davise vítá

Londýn - Poslanci opoziční britské Labouristické strany označují rezignaci ministra pro brexit Davida Davise za důkaz chaosu ve vládě konzervativní premiérky Theresy Mayové. Podobný názor zastávají i liberální demokraté či skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Postoj vládních konzervativců není ve vládní krizi jednotný.

"Rezignace Davida Davise v této klíčové době ukazuje, že Theresa Mayová nemá už žádnou autoritu a že není schopná brexit uskutečnit," uvedl šéf labouristů Jeremy Corbyn.

Labouristický poslanec David Lammy označil Davise za člověka, který nedokázal převzít odpovědnost a který je zodpovědný za nynější situaci, kterou poslanec označil za kolosální chaos. O chaosu hovořil také labourista Ian Lavery. "Je to naprostý chaos. Theresa Mayová už nemá žádnou autoritu," tvrdí Lavery.

Skotská premiérka Sturgeonová poznamenala, že jednota britské vlády příliš dlouho netrvala. "Vláda Spojeného království je v naprostém chaosu a na nule, pokud jde o autoritu. To je binec," napsala.

Liberální demokrat Tom Brake, který je mluvčím strany pro brexit, se domnívá, že Davis se rozhodl uspokojit své ego místo místo toho, aby pracoval pro svou zemi. "Psychodrama u konzervativců krok za krokem rozkládá britskou pověst a britské hospodářství. "Nutnost zastavit brexit je nyní nevyhnutelná," dodal.

Konzervativní poslankyně Andrea Jenkynsová naopak Davisovu rezignaci podpořila. "Skvělá zpráva," napsala na twitteru. "Smekám před tebou. Musíme zajistit, aby tohle změnilo pravidla pro brexit," dodala. Jenkynsová je zastánkyní takzvaného tvrdého brexitu, tedy odchodu Spojeného království ze všech unijních struktur. 

Davise podpořili i další konzervativní poslanci jako například Henry Smith či Peter Bone. "David Davis udělal správnou věc, zásadové a statečné rozhodnutí. Návrhy premiérky na brexit, které mají slovo brexit pouze v názvu, jsou nepřijatelné," uvedl Bone.

Související

Nigel Farage

Co bude dál s brexitem? Názor euroskeptika Farage je překvapivý

Šéf protiunijní Strany pro brexit Nigel Farage by raději viděl krátký odklad brexitu spolu s novými volbami. Současnou podobu dohody o vystoupení Británie z Evropské unie, jak ji dojednal premiér Boris Johnson, totiž považuje za špatnou. Farage, který je i poslancem Evropského parlamentu, to dnes řekl televizi Sky News.
David Davis, britský ministr pro brexit

Brexitová dohoda je příšerná, spustil exministr Davis. Mayové dal jednu radu

Jako příšerný označil návrh rozlukové dohody mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím někdejší britský ministr pro brexit David Davis. V dnešním rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC z Washingtonu Davis řekl, že předpokládá odmítnutí návrhu v parlamentu, takže premiérka Theresa Mayová bude muset přijít s alternativou.

Více souvisejících

David Davis (ministr pro brexit) Jeremy Corbyn Theresa Mayová Labouristická strana (VB) Konzervativní strana (VB) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy