Vypukla berlínská gay pride. V průvodu šly stovky tisíc lidí, akce má i politický rozměr

Berlín - V Berlíně se dnes koná 40. ročník akce známé jako Christopher Street Day. Do duhového průvodu na podporu sexuálních menšin se zapojily statisíce lidí. Řada mužů zvolila ženské oblečení s vysokými podpatky nebo naopak jen krátké trenýrky.

Pochod, jehož hlavní osu tvořilo asi 70 kamionů a autobusů, vyrazil ze západoberlínské nákupní třídy Kurfürstendamm za zvuků taneční hudby kolem 13:00 SELČ. 

Letošní pochod hrdosti sexuálních menšin má motto "Moje tělo - moje identita - můj život", čemuž odpovídá i řada transparentů, které jeho účastníci třímají. "Jsem takový, jaký jsem", "Bez omezení lesbická", "Nejsem zmatený, ty jsi", stojí na některých z nich. Nesou je lidé z celého světa - v průvodu jdou například Kanaďané, Venezuelané, Poláci nebo Bavoři oděni ve svém tradičním oblečení.

Pochod, který může na první pohled vypadat jako velká letní párty, má i letos politický rozměr. "Má to být párty, a je to tak dobře, ale jde také o politické požadavky," zdůrazňuje Kevin Clarke z berlínského muzea homosexuálů. Letos pořadatelé chtějí třeba zrovnoprávnění všech rodinných uspořádání, spravedlivé zastoupení lesbiček v médiích nebo větší zviditelnění dějin sexuálních menšin ve školství.

Prosazení řady zásadních požadavků už letošní Christopher Street Day může slavit. "Manželství pro všechny je už rok skutečností a já mám dobré zprávy - země se točí dál. Kvůli naší lásce nás nepostihlo cunami, zemětřesení ani mor, jak tvrdili někteří naši nepřátelé," prohlásil dnes jeden z řečníků, a připomněl tak loňské překvapivé prosazení manželství pro páry stejného pohlaví ve spolkové republice.

Související

Více souvisejících

Homosexuálové Berlín Gayové Německo Prague Pride 2017

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy