Seehofer natvrdo: Migrace je matkou všech problémů. Hned to slízl, už kolují vtipy

Berlín - Za "matku všech problémů" označil migraci německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) v souvislosti s napjatou situací ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici). Informoval o tom deník Die Welt, podle něhož se tak Seehofer vyjádřil na okraj setkání poslanců své Křesťanskosociální unie v braniborském Neuhardenbergu. Odmítavé reakce kancléřky Angely Merkelové (CDU) i dalších politiků na sebe nenechaly dlouho čekat. Místopředsedkyně koaliční SPD Natascha Kohnenová dokonce chce, aby Seehofer kvůli výrokům rezignoval.

Seehofer na schůzce politiků CSU také vyslovil pochopení pro rozhořčení, které cítí řada obyvatel Chemnitzu. To z nich ale ještě vůbec nedělá nacisty, míní. Podle listu Bild dále řekl, že se o situaci ve městě vedou debaty, v nichž ale prvotní zločin už nehraje žádnou roli.

Narážel tak na vraždu pětatřicetiletého Němce, z níž jsou obviněni dva mladí muži z Iráku a Sýrie. Po třetím podezřelém, kterým je také občan Iráku, policie pátrá. Vražda muže v Chemnitzu vedla k řadě demonstrací. Části z nich se účastnili i pravicoví radikálové, kteří napadali přistěhovalce a novináře.

Kancléřka Merkelová dala v rozhovoru s televizí RTL najevo, že migrační problematiku vidí odlišně. "Migrační otázka nás staví před výzvy. A přitom se objevují také problémy," poznamenala. Upozornila ale i na úspěchy v migrační politice.

Tvrdě odmítavé reakce Seehoferova slova vyvolala u koaliční sociální demokracie. Její místopředsedkyně Kohnenová chce ministrovu rezignaci. "To, že řekl, že by jako obyčejný občan v Chemnitzu také protestoval, činí jeho ministerskou pozici neudržitelnou," míní. Svým postojem podle ní podpořil ty, kteří jeden násilný čin zneužívají ke štvaní proti všem migrantům. Generální tajemník koaličních sociálních demokratů Lars Klingbeil se zase ptal, zda Seehofer není "otec mnoha problémů". Šéfka SPD Andrea Nahlesová je přesvědčena, že ministr ve skutečnosti za matku všech problémů považuje Merkelovou.

Uvnitř koalice už se podle německých médií ozývají obavy, že by vyjádření Seehofera, jehož CSU čekají na podzim zemské volby v Bavorsku, v nichž strana zřejmě ztratí většinu, mohlo odstartovat další závažný spor týkající se migrace. Ten poslední koalice začátkem července uhasila jen s vypětím všech sil.

Slova ministra vnitra kritizují i představitelé Zelených, podle nichž jsou matkou všech problémů v této otázce ignorance, rasismus a rozdělování. Poslankyně opoziční Levice Ulla Jelpkeová zase řekla, že pomalu získává dojem, že ministr vnitra je "otcem všech rasových problémů".

Slova Seehofera o "matce všech problémů" vyvolala reakce i u poslankyně opoziční Levice Ulla Jelpkeová. Řekla, že pomalu získává dojem, že ministr vnitra je "otcem všech rasových problémů". Také generální tajemník koaličních sociálních demokratů Lars Klingbeil se ptal, jestli Seehofer není "otec mnoha problémů".

Podobně to vidí i řada lidí na twitteru. "Skutečnou 'matkou všech politických problémů' na světě jsou politici jako Seehofer, kteří se neštítí rozdmýchávat strach, nenávist a násilí, jen aby tím pro sebe získali výhodu," napsal třeba uživatel Bernhard Ehn. "Otec populismu dělá z migrace matku všech problémů," konstatuje zase Andriyan Andreev‏.

"Já bych bez migrace vůbec nebyla, protože můj dědeček přišel do Německa jako gastarbeiter. Jsem takříkajíc vnučka všech problémů," píše Charlotte Obermeierová. Další lidé se ptají, jestli by Seehofer neměl přestoupit do řad protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), někteří ho rovnou vyzývají k odstoupení z funkce.

Na webu už se k tématu objevují i různé vtipy. Podle jednoho z nich se Seehofer ptá Merkelové, jestli ví, kdo je matkou všech problémů, na což šéfka německé vlády odvětí: "Tvoje matka."

Vyjádření ministra vnitra naopak uvítala AfD, podle jejíhož předsedy Alexandera Gaulanda má Seehofer ve své analýze zcela pravdu, Merkelová mu však stále hází klacky pod nohy.

Od konce srpna se v Německu vede o vyhrocené situaci v Chemnitzu politická debata. Řeší se například to, proč k podobným výbuchům napětí dochází opakovaně v Sasku, nebo to, jaká část demonstrantů jsou "běžní občané" a jaká pravicoví extremisté.

"Nenávist" a "pronásledování nevinných lidí" opakovaně tvrdě odsoudila Merkelová. Její stranický kolega a saský premiér Michael Kretschmer události také odsoudil, ve středu ale prohlásil, že nešlo o žádnou štvanici, jak o tom v minulosti mluvil Merkelové mluvčí.

Související

Horst Seehofer

Pravicový extremismus je hrozbou pro Německo, varuje Seehofer

Pravicový extremismus a antisemitismus jsou největší hrozbou pro bezpečnost Německa. Dnes to na tiskové konferenci při představení výroční zprávy Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), jak se německá civilní kontrarozvědka oficiálně jmenuje, prohlásil ministr vnitra Horst Seehofer.

Více souvisejících

Horst Seehofer Chemnitz uprchlíci Německo Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Andrea Nahlesová

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy