Vypukne Oktoberfest, pivo zdraží. Můžete zkusit adrenalinovou atrakci Kyvadlo chaosu +VIDEO

Mnichov - Několik nových atrakcí a především zase o něco dražší pivo přinese letošní Oktoberfest. Tradiční pivní festival, který i letos doprovodí zpřísněná bezpečnostní opatření, se v bavorské metropoli Mnichově uskuteční již po 185. Mezi 22. zářím a 7. říjnem by ho mělo navštívit přes šest milionů milovníků piva.

Slavnosti zahájí v sobotu v poledne mnichovský primátor Dieter Reiter, který ve festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů narazí první pivní sud. Poté si na chuť přijdou i první návštěvníci, kteří ale letos za litrový tuplák piva zaplatí mezi 10,70 a 11,50 eura (273 až 294 korun). Ještě loni se ceny zlatavého moku, kterého se vypije kolem 7,5 milionu litrů, pohybovaly mezi 10,60 a 10,95 eura.

Zdražování piva je svým způsobem každoroční tradicí. V roce 1971 bylo možné koupit máz piva za 2,50 marky (dnes v přepočtu asi 32 korun). Hranici deseti eur poprvé litr festivalového piva překročil v roce 2014, letos padla poprvé hranice 11 eur.

Vedle piva, za které je od loňska možné platit i mobilním telefonem, čeká samozřejmě návštěvníky i řada tradičních pochutin v podobě preclíků, klobás či grilovaných kuřat. Chybět nebude ani hudební doprovod ve všech 37 pivních stanech nebo množství atrakcí. Milovníci adrenalinu mohou letos vyzkoušet novinky s názvy jako Predátor nebo Kyvadlo chaosu, na němž lidé rotují rychlostí 80 kilometrů v hodině ve výšce 42 metrů.

Velkým tématem je i letos bezpečnost. Zvýšená bezpečnostní opatření na Oktoberfestu, který v roce 1980 zasáhl krvavý útok pravicového radikála, panovala už před dvěma lety a loni se znovu o něco vystupňovala. I letos je celý areál festivalu oplocen. Na návštěvníky u vstupu čekají kontroly, přes které se například s batohem nebo velkou taškou nedostanou. Na bezpečnost bude dohlížet 47 kamer a na 600 policistů, z nichž někteří jsou specialisté na zapamatovávání si obličejů.

Koho bezpečnostní opatření nebo rostoucí cena piva neodradí, může si chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávat každý všední den od 10:00 do 22:30. O víkendech je možné s degustací začít už o hodinu dříve.

Počátek pivních slavností, které se postupně proměnily v obří komerční podnik, spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Související

Ilustrační foto

Rozhodnuto. Oktoberfest se letos kvůli koronaviru konat nebude

Největší pivní festival světa - Oktoberfest - se letos kvůli koronaviru neuskuteční. Na tiskové konferenci v Mnichově to dnes oznámili bavorský premiér Markus Söder a mnichovský primátor Dieter Reiter. Už 187. ročník Oktoberfestu, který pravidelně navštěvuje kolem šesti milionů lidí, měl začít 19. září. Slavnost byla zrušena poprvé od poválečných let.
Pivo

Letos bez "Ein Prosit"? Kvůli koronaviru se zřejmě neuskuteční Oktoberfest

Kvůli koronaviru se letos dost možná neuskuteční Oktoberfest. Mnichovský pivní festival, který každoročně navštíví kolem šesti milionů lidí, sice tradičně začíná až v září, už nyní se ale stále častěji objevují hlasy, že by se kvůli zdravotním rizikům neměl konat. Definitivní rozhodnutí má padnout v příštích dvou týdnech.

Více souvisejících

Oktoberfest Pivo Německo zábavní parky

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 52 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy