Macron hrozí Česku: Vyhodíme vás ze schengenu, když nepřestanete kritizovat

Salcburk/Paříž - Země Evropské unie, které odmítají projevit solidaritu s ostatními členy EU, jako například Česká republika, by mohly být vyloučeny z schengenského prostoru a odříznuty od strukturálních fondů. Prohlásil to francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na čtvrteční neformální summit v Salcburku, kde část zemí nechtěla podpořit posílení evropské pohraniční agentury Frontex.

"Evropa není menu, ze kterého si můžete vybírat," prohlásil Macron podle agentury AFP. "Země, které nechtějí silnější Frontex či více solidarity, opustí Schengen, země, jež nechtějí silnější Evropu, opustí strukturální fondy," prohlásil Macron ve zjevném odkazu na odpor některých zemí z východního křídla unie zvýšit počet pracovníků Frontexu ze zhruba 1500 na 10.000.

Nejhlasitějším kritikem návrhu byl maďarský premiér Viktor Orbán, zásadní připomínky měli však lídři dalších zemí východní části unie, včetně českého premiéra Andreje Babiše. Ten prohlásil, že chce nejprve vědět, kam noví pracovníci Frontexu zamíří a jaké budou jejich kompetence.

Zástupci visegrádské skupiny (V4; ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) se shodli na tom, že by unijní agentura neměla přebírat kompetence národních bezpečnostních orgánů a měla by sloužit pouze jako výpomoc.

Posílení Frontexu prosazují především hlavní tahouni evropské integrace, tedy Německo a Francie. Početnější pohraniční stráž má být součástí snahy dál snižovat počet migrantů proudících do Evropy, který je v současnosti menší než v době před kritickým nárůstem z roku 2015.

Související

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Více souvisejících

Emmanuel Macron schengen visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

před 26 minutami

před 32 minutami

před 58 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy