Bouře Fabienne zpustošila Evropu: Nikdy jsem neviděl tak silnou bouři, náš dům se třásl, popisuje svědek

Berlín/Vídeň – Bouře nesoucí jméno Fabienne zabíjela. V Německu zemřela sedmaosmdesátiletá žena, na kterou v jednom z kempů v Bavorsku spadl strom. Živel, který se v noci prohnal také Českem, se dnes přesune do Polska.

Orkán vyvracel stromy, v Epfenbachu na jihozápadě Německa spadl v neděli večer jeden takový strom na auto a zranil v něm čtyřletého chlapce, který je v ohrožení života. Chlapec utrpěl zranění hlavy a do nemocnice ho transportoval vrtulník.

Bouře v rozsáhlých částech Německa komplikovala železniční, silniční a leteckou dopravu. Řada silnic i železničních tratí musela být kvůli popadaným stromům uzavřena. Nejhůře zasažena byla centrální část Německa, jih, jihozápad a Sasko. Také ze silnic musely být v těchto oblastech odstraňovány vyvrácené stromy.

„Nikdy jsem neviděl tak silnou bouři, která otřásá naším domem. Přišli jsme o nějaké střešní tašky. Sousedé mají strom na střeše, nyní ho odstraňují hasiči. Rozhodně jde o novou úroveň extrémního počasí v tomto místě. Nikdo se nezranil,“ popisoval situaci na sociálních sítích Němec Florian Schneider.

Never seen such a heavy storm shaking our house. We lost quite some roof tiles. Neighbors got a tree on the roof, which is now removed by the fire brigade. Definitely a new level of weather extreme in this place. No one got hurt. #sturm #fabienne #climatechange pic.twitter.com/xH9400LfhP

— Florian Schneider (@f_d_schneider) 23. září 2018

Na sociálních sítích se objevila řada videí, které zachycují živel.

Storm #Fabienne unleashed hurricane-force windstorms and locally heavy squally showers in Dahn, North West Germany. pic.twitter.com/Rqi0wcL8YS

— Joint Cyclone Center (@JointCyclone) 23. září 2018

Storm #Fabienne could produce #hurricane-force windstorm to bring some damage to roof tiles and trees blown down in Germany this afternoon. pic.twitter.com/ULzqFprExg

— Joint Cyclone Center (@JointCyclone) 23. září 2018

V Sasku bylo těžce zasaženo zejména německé Podkrušnohoří, hasiči dokonce dostali hlášení o tornádu.

Plné ruce práce měli i rakouští hasiči, většinou odstraňovali spadané větvě a stromy ze silnic. Vyjížděli ale také kvůli střechám, které odnesl silný vítr. V Tyrolsku museli hasiči vysekat muže z auta, na které spadl strom. Muž vyvázl bez zranění. V Salcburku pak museli hasit požár způsobený spadlým elektrickým vedením. 

Související

Hasiči odstraňují následky orkánu Fabienne, který se prohnal Českem

Orkán Fabienne se prodraží: Klienti pojišťoven nahlásili škody už za 100 milionů

Praha - Odhady škod, které způsobila klientům pojišťoven v neděli večer a v pondělí bouře Fabienne, se blíží stovce milionů korun. Vyplývá to za ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Jde o poškozené střechy, okna, komíny, případně další majetek poškozený pádem stromu. Nejvíce případů je ze středních Čech. Škody nebudou zdaleka tak vysoké, jako ty způsobeném před rokem orkánem Herwart. Po něm pojišťovny odhadly škody na 1,45 miliardy Kč.
Hasiči odstraňují následky orkánu Fabienne, který se prohnal Českem

Česko se vzpamatovává z orkánu. Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů korun

Celá ČR - Silný vítr, který hlavně v neděli večer a v noci na dnešek zasáhl Českou republiku, omezil železniční i silniční dopravu. Spadlé stromy zastavily vlaky na více než deseti úsecích včetně hlavní trati mezi Benešovem a Táborem. Energetici evidovali v noci kolem 150.000 odběrných míst bez proudu, k dnešním 21:00 se všechny poruchy na vedení vysokého napětí podařilo opravit. Hasiči měli stovky výjezdů. Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů korun. U Hluboček na Olomoucku se dva lidé zranili po pádu stromu na chatu, v Menharticích na Třebíčsku spadla na auta stodola.

Více souvisejících

orkán Fabienne (září 2018) Německo Počasí Vichřice Rakousko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy