Sacharovovu cenu obdržel Sencov. Pustí ho Putin z vězení? Tak snadné to nebude

Evropský parlament (EP) dnes udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ukrajinskému režisérovi Olehu Sencovovi, který je vězněn v Rusku. Oznámila to nejsilnější parlamentní frakce Evropská lidová strana (ELS), která jej na ocenění navrhla. Předseda EP Antonio Tajani prohlásil, že kritik ruské okupace Krymu Sencov se stal symbolem boje za osvobození politických vězňů v Rusku, jakož i ve zbytku světa. Zároveň opět vyzval k jeho okamžitému propuštění. Mluvčí ruské diplomacie v reakci uvedla, že jde o zpolitizované rozhodnutí.

"Mám tu čest, že mohu oznámit, že konference předsedů (EP) se rozhodla udělit letošní Sacharovovu cenu Olehu Sencovovi," řekl Tajani na zasedání parlamentu, načež následoval od europoslanců dlouhý potlesk vestoje. Ocenění podle Tajaniho Sencovovi náleží za prokázanou statečnost a odhodlání. V boji za svou věc nasadil i svůj život, a to nám všem připomíná povinnost bojovat za dodržování lidských práv, řekl předseda europarlamentu.

Spokojenost s výběrem laureáta vyjádřili čeští představitelé ELS. Předseda české delegace Luděk Niedermayer (TOP 09) ČTK řekl, že na tragédie v podobě invaze na Krym a rozpoutání války na východě Ukrajiny se nesmí zapomínat. Udělením Sacharovovy ceny bude podle něj bezpráví a utrpení tamních obyvatel zviditelněno.

"Nemyslím si, že by (ruský prezident) Vladimir Vladimirovič Putin poslechl nějaké prosby nebo výzvy Evropského parlamentu. To není jeho zvyk. Nepropustí ho (Sencova) okamžitě, když dostane Sacharovovu cenu. Ale může se stát, že spousta jiných lidí nebude tak nesmyslně obviněna," hodnotil význam ocenění místopředseda výboru EP pro bezpečnost a obranu Jaromír Štětina (TOP 09).

Radost nad oceněním Sencova a vděčnost Evropskému parlamentu vyjádřil v Kyjevě ukrajinský prezident Petro Porošenko. Udělení ceny označil za "povzbudivý signál podpory v krajně dramatickém okamžiku života ukrajinského vlastence".

Podle ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana je ocenění Sencova "otočením klíče, jímž se otevírají vězeňské mříže".

Na druhé straně mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová se kroku Evropského parlamentu podivila. "Je to naprosto zpolitizované rozhodnutí. Na jakém základě bylo přijato a jak bylo motivováno, já osobně nevím," citovala agentura TASS její odpověď na dotaz novinářů.

Režisér Sencov je odpůrcem ruské okupace poloostrova Krym a v Rusku byl odsouzen ke 20 rokům vězení za to, že se na jaře 2014 spolu se svým společníkem pokusil na anektovaném ukrajinském poloostrově podpálit kancelář vládní strany Jednotné Rusko a dalšího ruského spolku.

Režisér obvinění označil za vykonstruovaná a podle organizace Amnesty International jeho odsouzení předcházel "nespravedlivý proces před vojenským soudem". Ve vězení letos Sencov držel více než čtyři měsíce hladovku, kterou se domáhal osvobození "všech ukrajinských politických vězňů" z ruských věznic.

Společně s ním byli letos v užším výběru na Sacharovovu cenu marocký disident a protikorupční aktivista Násir Zifzáfí a skupina 11 nevládních organizací, které ve Středozemním moři pomáhají zachraňovat migranty. Zifzáfí si ve své vlasti rovněž odpykává 20letý trest odnětí svobody za "spiknutí proti bezpečnosti státu".

Evropský parlament uděluje cenu nazvanou po sovětském fyzikovi a laureátovi Nobelovy ceny za mír Andreji Sacharovovi od roku 1988. Vyzdvihuje tak boj jednotlivců nebo skupin za dodržování lidských práv a základních svobod. Loni lídři EP vítězem zvolili demokratickou opozici ve Venezuele.

Letošní slavnostní předávání ceny se má ve Štrasburku uskutečnit 12. prosince. S oceněním se pojí také finanční odměna ve výši 50.000 eur (1,3 milionu korun). Vzhledem k pobytu Sencova ve vězení zatím není jasné, jak se budou náležitosti spojené s cenou odvíjet. "Já si myslím, že to finanční ocenění teď není to nejdůležitější. Důležité je, že jsme na něj nezapomněli," řekl Štětina.

Související

Oleg Sencov

Ukrajinský režisér Sencov převzal Sacharovovu cenu. Nevěřte Putinovi, apeloval

Ukrajinský režisér Oleh Sencov dnes v Evropském parlamentu převzal od jeho předsedy Davida Sassoliho Sacharovovu cenu, která mu byla udělena loni v nepřítomnosti, když ještě byl v ruském vězení. Filmař při slavnostním ceremoniálu řekl, že ocenění přebírá za všechny politické vězně v ruských věznicích, a důrazně vyzval Evropskou unii, aby nedůvěřovala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Více souvisejících

Oleg Sencov Sacharovova cena evropský parlament Rusko Antonio Tajani Jaromír Štětina Luděk Niedermayer

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 33 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 41 minutami

před 57 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Google měl výpadek. Důvod není jasný, potíže hlásili lidé po celém světě

Google ve středu postihl výpadek, který hlásili uživatelé v zemích po celém světě. Informoval o něm například britský deník Daily Mail. Potíže se týkaly vyhledávání na internetu či virtuálního úložiště. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy