Kdo nahradí Merkelovou? Mezi adepty je gay-katolík či "bodyguard kancléřky"

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová po volebních selháních Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Hesensku a Bavorsku se rozhodla, že už nebude kandidovat na předsedkyni strany. Vyplnila se tak předpověď německých médií, že po neúspěchu v regionálních volbách v Hesensku Merkelová odstoupí ze své pozice. Nyní se nabízí otázka, kdo nahradí dlouhodobou stálici CDU. Německá stanice Deutsche Welle přináší seznam devíti kandidátů, kteří by se mohli stát novými vůdci CDU.

Annegret Krampová-Karrenbauerová

Generální tajemnice CDU by se dala považovat za „mladší Merkelovou“. Německá média spekulují, že samotná Merkelová by ji ráda viděla na jejím místě. S německou kancléřskou sdílí někdejší sárská ministryně stejné názory na migraci a sociální politiku. Jejím heslem je, že „nikdo nesmí zůstat pozadu.“ Jejím problémem může kromě této blízkosti k Merkelové též to, že je méně známá.

Volker Bouffier

Právník a současný místopředseda Křesťanskodemokratické unie obhájil v nedělních volbách v Hesensku místo ministerského předsedy. Nicméně, je to Pyrrhovo vítězství. Počet hlasů CDU se propadl o více než 10% oproti minulým volbám a právě toto volební fiasko vedlo Merkelovou k rezignaci na předsedkyni CDU. Deustche Welle připomíná, že Bouffier je nositelem dvou „Velkých Bratrů“, „cen“ udělovaných německými lidskoprávními organizacemi za propagaci posílení sledovacích metod policie.

Wolfgang Schäuble

Bývalý spolkový ministr ve druhé a třetí vládě Angely Merkelové patří mezi jedny z nejrespektovanějších a nejzkušenějších členů CDU. Současný předseda Spolkového sněmu dle Deutsche Welle je schopný kráčet na tenké linii mezi loajalitou kancléřce a kritizováním její migrační politiky.

Jens Spahn

Současný ministr zdravotnictví patří ve straně mezi nejvýraznější kritiky kancléřky. Je zároveň katolíkem i gayem, díky čemuž může oslovovat různé voliče. Problémem však můžou být jeho kontroverzní poznámky týkající se chudoby i nízký věk (38 let).

Ursula von der Leyenová

První žena na postu německé ministryně obrany je známá jako blízká spolupracovnice Merkelové i jako velká zastánkyně bližší vojenské spolupráce Evropy. V současnosti čelí obvinění, že její kancelář nelegálně zaměstnávala ekonomické poradce ve zjevném pokusu snížit náklady na práci.

Julia Klöcknerová

Současná spolková ministryně výživy, zemědělství a ochrany spotřebitelů Německa by mohla oslovovat především konzervativní část CDU a německého voličstva. Je velmi tvrdě proti potratům či klonování. Média už o ní dříve hovořily jako o možné nástupkyni Merkelové. Pokusila se též přijít s alternativní migrační politiky. Klöcknerová nicméně odmítla, že by jí šlo o podrytí autority Merkelové.

Markus Söder

Bavorský ministerský předseda je jedním z nejvýraznějších kritiků migrační politiky Merkelové. 10% propad CDU v Bavorsku, který spolu s podobnou selháním CDU v Hesensku vedl k rezignaci Merkelové, svádí na koaliční vládu v Berlíně. Podle expertů však ale voliči jednoduše nepřijali jeho nevybíravé útoky na Merkelovou ohledně migrace.

Peter Altmaier

Bývalému ministrovi životního prostředí ve druhé vládě Angely Merkelové se přezdívá „bodyguard Merkelové“. Současný ministr hospodářství podle Deutsche Welle dokáže zprostředkovávat komunikaci mezi progresivnějšími a konzervativními skupinami CDU. Jeho sympatie k zelené politice by mu mohly mít pozitivní efekt na voliče stále populárnějších Zelených, kteří se spolu s Alternativou pro Německo stávají nejvýraznější hrozbou pro CDU.

Armin Laschet

Ministerský předseda německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko je podle kritiků na politiku příliš „měkký“. Je jedním z pěti místopředsedů CDU. Proslul svým výrokem, že debata o zákazu nošení burek je „falešnou debatou“ zastírající skutečné problémy Německa.

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová Annegret Krampová-Karrenbauerová Wolfgang Schäuble Konzervativní unie CDU/CSU Horst Seehofer

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy