Merkelová ještě neřekla poslední slovo? Kancléřkou bude až do roku 2021, tvrdí Schäuble

Angela Merkelová zůstane německou kancléřkou až do konce současného funkčního období v roce 2021, je přesvědčen šéf Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble (CDU). Řekl to dnes zahraničním novinářům v Berlíně.

O možném předčasném konci Merkelové ve funkci kancléřky, kterou zastává od roku 2005, se začalo mluvit poté, co koncem října oznámila, že po 18 letech skončí jako předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU). Takový krok ji podle pozorovatelů zákonitě oslabí. Navíc není vyloučené, že se budoucí šéf CDU bude chtít stát zároveň kancléřem.

Bývalý dlouholetý německý ministr financí Schäuble je ale toho názoru, že Merkelová ve funkci zůstane celé další tři roky. "Počítám s tím, že je zvolena na toto funkční období," řekl dnes. Důvodem Schäubleho přesvědčení je mimo jiné to, že postavení kancléře je v německé ústavě velmi silné, a parlament ho tak nemůže odvolat, aniž by zároveň zvolil někoho jiného do čela vlády. "V řadě zemí se snadno najdou lidé, aby hlasovali proti někomu, ale je těžké získat hlasy pro někoho," míní.

Šestasedmdesátiletý politik nepočítá ani s tím, že by se uskutečnily předčasné volby, k nimž by se mohla otevřít cesta v případě, že se Merkelová rozhodne odejít z funkce sama. "Naše ústava nechce, aby, když se nějaká strana zrovna necítí dobře, což se stává, tak se hned uskutečnily nové volby," poznamenal.

Narážel tak na to, že hlavním důvodem konce Merkelové v čele CDU jsou volební neúspěchy strany za poslední zhruba rok. I proto má on sám její rozhodnutí za dobré a je přesvědčen, že ho oceňuje i většina křesťanských demokratů.

Ti budou nástupce Merkelové vybírat na sjezdu v prosinci. Mezi trojici největších favoritů patří generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová, bývalý šéf poslanců konzervativní unie CDU/CSU Friedrich Merz a ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Související

Více souvisejících

Wolfgang Schäuble Angela Merkelová Německo CDU

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy