Schwarzenegger označil Trumpa na klimatické konferenci za blázna

Herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger dnes označil amerického prezidenta Donalda Trumpa za "mešuge", což je v jidiš nelichotivý výraz pro blázna. Takové přízvisko si šéf Bílého domu vysloužil kvůli odmítání pařížské klimatické dohody z roku 2015.

Schwarzenegger, který jako guvernér nejlidnatějšího státu USA v letech 2003 až 2011 vynikal především úsilím o omezení průmyslových exhalací a skleníkových plynů, je jedním z účastníků dnes zahájené dvoutýdenní světové konference o klimatu COP24.

Republikánský politik a také hrdina především akčních filmů v hornoslezském městě zdůraznil, že Spojené státy jsou stále součástí mezinárodní dohody o omezení skleníkových plynů, třebaže prezident Trump se rozhodl od dohody odstoupit.

Schwarzenegger před delegáty prohlásil, že "Amerika je více než jenom Washington nebo jeden vedoucí představitel". Trumpa kvůli rozhodnutí odstoupit od dohody označil za "mešuge" a prohlásil, že globální klimatická dohoda se v USA těší široké podpoře na místní úrovni a na úrovni jednotlivých států.

Rakouský rodák dále řekl, že na příští světovou konferenci o klimatu by měli být pozváni také místní politici. "A pokud tak učiníte, slibuji vám: Já se vrátím," uzavřel Schwarzenegger svou typickou filmovou hláškou.

Ze známých osobností dnes na konferenci v Polsku média zaujal také průvodce televizními přírodopisnými filmy z produkce BBC David Attenborough. Ten varoval, že lidská civilizace by se mohla zhroutit, pokud svět nezakročí proti klimatické změně.

Dvaadevadesátiletý Attenborough upozornil, že "právě nyní čelíme katastrofě globálních rozměrů způsobené člověkem, což je pro nás největší hrozba za tisíce let". "Pokud lidstvo nepodnikne příslušné kroky, je na obzoru kolaps naší civilizace a vyhynutí velké části přírodního světa", varoval Attenborough.

Související

I na stará kolena vypadá Schwarzenegger pořád drsně.

Terminátora měl hrát O.J.Simpson, prozradil Schwarzenegger v novém dokumentu

Bývalý hráč amerického fotbalu O.J. Simpson měl být původně obsazen do kultovní role zabijáckého robota Terminátora ve stejnojmenném filmu. Producenti ale měli dojem, že by mu nikdo neuvěřil, že může někoho zabít, prozradil v novém dokumentárním seriálu Netflixu americký herec rakouského původu Arnold Schwarzenegger.

Více souvisejících

Arnold Schwarzenegger Donald Trump Polsko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy