Z poničení Vítězného oblouku v Paříži obviněno 13 osob. Rozbíječi a buřiči, zlobí se premiér

Třináct Francouzů včetně jednoho nezletilého bylo obviněno z poškození Vítězného oblouku na pařížské třídě Champs-Élysées během sobotní demonstrace takzvaných žlutých vest. Oznámilo to dnes pařížské státní zastupitelství. Francouzský premiér Édouard Philippe před poslanci uvedl, že stát bude vůči "rozbíječům" a "buřičům" v rámci současné vlny protestů nekompromisní. Informovala agentura AFP.

Vítězný oblouk, jedna z nejznámějších pařížských památek, utrpěl v sobotu značné škody. Po překvapivě násilném protestu na něm zůstaly nasprejované nápisy a poničené sochy, výtržníci poškodili také nábytek a výstavu uvnitř této stavby. Šéf francouzského Střediska pro národní památky Philippe Bélaval odhadl rozsah škod na statisíce eur.

Ze 13 známých podezřelých zůstávají tři v předběžné vazbě, zbylých deset je stíháno na svobodě, přičemž jejich aktivity bude francouzská justice monitorovat. Pařížská prokuratura zároveň potvrdila, že vyšetřování případu pokračuje ve snaze identifikovat další pachatele.

V Paříži bylo v souvislosti s protestem "žlutých vest" minulou sobotu zadrženo 412 osob, z nichž 227 už stanulo před soudcem. Z toho ve 122 případech bylo rozhodnuto, že na obvinění nejsou dostatečné důkazy.

Sobotní nepokoje v Paříži byly dosud nejdramatičtějším momentem vlny protestů, kterou spustil plán vlády zvýšit od ledna spotřební daň na pohonné hmoty. Francouzi ale demonstrují i kvůli dalším vládním ekonomickým reformám a rostoucím životním nákladům.

Po celé Francii tuto sobotu sice protestovalo podle ministerstva vnitra méně lidí, než na počátku vlny manifestací 17. listopadu, protesty ale vyústily ve velké materiální škody, přes 130 zranění a potyčky demonstrantů s příslušníky bezpečnostních složek.

Manifestace svolávají žluté vesty i na nadcházející sobotu, přestože francouzská vláda v úterý slíbila půlroční odklad zvýšení zmíněné daně. Ministr vnitra Christophe Castaner zároveň oznámil, že pro případ nových nepokojů je připraven vyšší počet policistů, než tomu bylo 1. prosince.

"Buřičům, rozbíječům, bych chtěl říct: Postavíme se vám a budeme neoblomní. Jsem schopen naslouchat hněvu, ale nemohu přijmout násilí a budu vždy bojovat proti nenávisti," řekl dnes na půdě Národního shromáždění premiér Philippe. Ministr Castaner v úterý vyzval "rozumné žluté vesty", aby se případné další demonstraci v Paříži vyhnuly.

Související

Emmanuel Macron

Ve Francii se opět protestuje kvůli důchodové reformě, Macron odmítá ustoupit

Novými demonstracemi a omezeními v dopravě dnes ve Francii pokračuje stávka pracovníků státní sféry vyvolaná vládním plánem důchodové reformy. Na železnici je v provozu oproti normálu 60 procent rychlovlaků TGV a méně než polovina běžných souprav, výrazně zůstává narušená hromadná doprava v Paříži. Hlavním městem odpoledne společně vyrazili na pochod železničáři a stoupenci tzv. hnutí žlutých vest, informovala francouzská média.

Více souvisejících

Demonstrace v Paříži Francie Édouard Philippe

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy