Kolaps na rušném letišti Gatwick: Provoz přerušen kvůli záhadným dronům

Provoz na druhém nejrušnějším letišti v Británii zůstává zastaven, protože se nad ním objevily drony. Všechny spoje z letiště Gatwick jižně od Londýna byly zrušeny, což v období před vánočními svátky způsobilo problémy desítkám tisíc lidí. Podle ředitele provozu letiště potrvá několik dnů, než se provoz vrátí k normálu. Zrušen byl i jeden let do Prahy s přistáním v poledne, řekl ČTK mluvčí pražského letiště Roman Pacvoň a vyzval cestující, aby sledovali internetové stránky letiště, případně svého dopravce.

Dnes mělo na Gatwicku přistát nebo z něj odletět 760 letounů převážejících 110.000 cestujících. K 15:30 SEČ údajně letiště zrušilo 246 odletů a 202 příletů. Uzavírka začala pozdě večer ve středu, kdy byly nad letištní plochou spatřeny dva drony. To se pak opakovalo dnes nad ránem i v časných odpoledních hodinách SEČ, informuje na svých internetových stránkách britská zpravodajská stanice BBC. Podle ředitele provozu na Gatwicku Chrise Woodroofea potrvá několik dnů, než se vše vrátí k normálu.

Po tom, kdo drony řídil, pátrá policie. Nejde podle ní o teroristický čin, hovoří však o vědomé snaze narušit letištní provoz. Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové upozornil, že za ohrožování letounu může být uloženo až pětileté vězení. Letiště nejdříve uvedlo, že policie nemůže drony sestřelit kvůli nebezpečí, které představují zbloudilé kulky. Deník The Guardian ale informoval, že podél ranveje byli přesto rozmístěni policisté s dalekonosnými zbraněmi.

Letadla mířící na přistání v Gatwicku byla přesměrována jinam v Británii, případně i do Francie nebo Nizozemska. "Člověk by si dokázal představit, že bezpečnostní opatření pro takové případy budou lepší," řekla BBC Kasia Jaworská, která s přítelem letěla ze skotského Glasgowa na Gatwick. Jejich let byl ale přesměrován na další letiště poblíž Londýna, Luton. Je podle ní divné, že dva drony způsobily uzavírku letiště. Jiní lidé na dlouhé hodiny uvízli v letadlech čekajících na rozhodnutí, kam budou přesměrována. Někteří zaměstnanci letiště Gatwick se sešli s dětmi, jimž uzavírka překřížila cestovatelské plány, aby si dlouhou chvíli zpestřili zpěvem vánočních koled.

Gatwick, který leží asi 50 kilometrů jižně od Londýna, denně obslouží více než 100.000 cestujících. V posledních letech se několikrát objevily zprávy, že neznámé drony jen těsně minuly přistávající dopravní letadla. Podle britských předpisů nesmějí drony létat ve vzdálenosti jednoho kilometru od letiště a ani výše než 122 metrů nad zemí.

Britské sdružení kontrolorů letového provozu GATCO v reakci na incident na Gatwicku uvedlo, že úřady ignorovaly jeho opakované výzvy zpřísnit předpisy a důsledněji vymáhat jejich dodržování. K situaci se při dnešní tiskové konference se svým polským protějškem vyjádřila i premiérka Mayová: "Zákony ohledně používání dronů jsme již schválili. Teď jde o to, že... aktivita, jíž jsme svědky, je nelegální."

Due to drone activity on the airfield at Gatwick, all arriving and departing flights are currently suspended. Please check with your airline before travelling to the airport today. We're sorry to everyone affected, safety is our number 1 priority . https://t.co/LN7y8GCJoN

— Gatwick Airport LGW (@Gatwick_Airport) 20. prosince 2018

Na pražském letišti zkomplikoval dron provoz například loni v září. Letadla musela být kvůli amatérskému bezpilotnímu aparátu přesunuta na záložní dráhu, pro cestující to ale nepředstavovalo výraznější komplikace. Podobné situace jsou ale podle mluvčího spíše výjimečné. "Nepamatujeme případ, kdy by kvůli dronu musel být uzavřen provoz letiště. Takový případ se v Praze nestal," řekl.

Většina majitelů dronů totiž ochranné pásmo v okolí pražského letiště dodržuje. Ochranné pásmo letišť sahá do vzdálenosti 5,5 kilometru od takzvaného vztažného bodu letiště, který si lze představit jako střed letiště. Obecně platí, že při okrajích zmíněného zhruba pětikilometrového pásma od letiště mohou být stroje lehčí než kilogram provozovány při zemi do výšky 100 metrů. Hranici 300 metrů nad zemí přitom nesmí podle pravidel majitel dronu překročit nikdy, pokud k tomu nemá povolení letových dispečerů, případně provozovatele letiště. Zároveň musí své zařízení řídit pouze na vizuální vzdálenost tak, aby mohl bezpečně zabránit kolizi s jinými létajícími prostředky.

Související

Policie Velké Británie

Útok dronů na letiště Gatwick? Zlom v případu, policie má nové podezřelé

Policisté vyšetřující prosincový výpadek provozu na londýnském Gatwicku, způsobený nepovoleným výskytem dronu, nyní podezírají bývalé či současné zaměstnance letiště. S odvoláním na nespecifikované zdroje v britské vládě to dnes napsal deník The Times. Vyšetřovatelé údajně soudí, že stroj nejspíše ovládala osoba se znalostí letištního areálu.

Více souvisejících

letiště Gatwick Londýn Drony Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy