Salafisté plánovali útok na letiště? Policie vyrazila do akce, nakonec bylo vše jinak

Německá policie dnes prohledala několik bytů na západě země v souvislosti s podezřením, že čtveřice osob plánovala teroristický útok, a snažila se proto získat důvěrné informace o bezpečnostních opatřeních na letišti ve Stuttgartu. Podle vyšetřovatelů však prohlídky nepřinesly žádné indicie, které by ukazovaly na přípravu islamistického teroristického útoku, oznámilo stuttgartské státní zastupitelství a policie. Podezřelá dvojice mužů ze stuttgartského letiště zjevně jen vyprovázela jednu z cestujících.

Dnes ráno byly prohledány byty 28letého muže ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko a 48letého muže v Severním Porýní-Vestfálsku. Tyto osoby se dostaly do hledáčku vyšetřovatelů kvůli podezření ze špehování na letištích a kvůli podezřelé komunikaci přes internet.

Na letišti ve Stuttgartu byli 12. prosince podle policie sledováni dva muži bez zavazadla, kteří zjevně pozorovali kontrolní opatření v terminálu 2. Policie hovořila o důvodném podezření, že na letišti špehovali.

O den později byla při obdobné podezřelé činnosti pozorována dvojice mužů na pařížském letišti Charlese de Gaullea. Souvislost mezi oběma případy se však podle německých úřadů nepotvrdila.

"Podle dosud získaných poznatků nemá pozorování na stuttgartském letišti žádnou souvislost s možným plánováním útoku či islamistickými aktivitami," sdělily německé úřady.

Wegen möglicher #Ausspähungen am #Flughafen #Stuttgart hat die Polizei mehrere Objekte in Nordrhein-Westfalen und Baden-Württemberg durchsucht. Eine Spur führt offenbar nach #Aachen.https://t.co/KtBSWVRhvv

— ZDF heute (@ZDFheute) 21. prosince 2018

Podezřelí muži, kteří byli identifikováni, na letiště pouze doprovázeli jednu ženu, jejíž totožnost úřady také znají. Delší dobu se zdržovali v odletové hale a stali se podezřelými, protože nápadně sledovali, jak žena prochází bezpečnostní kontrolou. Ani jeden z prověřovaných mužů nebyl veden jako osoba, která představuje bezpečnostní riziko.

Od čtvrtka byla zvýšena bezpečnostní opatření nejenom na letišti ve Stuttgartu, ale po celém Německu. Na letišti v metropoli Bádenska-Württemberska ještě dnes hlídkovali policisté se samopaly. Odpoledne policie oznámila, že postupně zesílené nasazení odvolá.

Státní zastupitelství ve Stuttgartu dnes dokonce původně zahájilo vyšetřování vůči čtyřem osobám, které byly podezřelé z přípravy vážného protistátního násilného činu. Tímto způsobem německé úřady obyčejně označují terorismus.

Před možným teroristickým útokem na letiště v blízkosti francouzsko-německé hranice podle agentury DPA varovali před časem evropské tajné služby i zpravodajci z Maroka.

Zvýšená bezpečnostní opatření dopadla na německá letiště v předvánoční čas, kdy tradičně cestuje mnohem více lidí. Nyní nejvíce střežené stuttgartské letiště očekává, že dnes terminálem projde 35.000 cestujících. To je zhruba o 10.000 více než v běžný pracovní den.

Související

Více souvisejících

Německo teroristické útoky v Německu

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy