Šéf britské diplomacie odložil diplomacii. Jeho útok na Trumpa mnohé zaskočil

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt se dnes jasně vymezil vůči tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa o porážce takzvaného Islámského státu (IS) v Sýrii a šéfa Bílého domu obvinil, že světové události zjednodušuje. Trump s oblibou věci popisuje v černobílých pojmech, řekl Hunt ve vysílání rozhlasové stanice BBC Radio 4. Válka proti IS v Sýrii není podle Londýna u konce.

"Prezident Trump je odborníkem na to, aby o věcech, které se ve světě dějí, hovořil jen v černobílých pojmech. Hodnocení Spojeného království je takové, že jsme ve válce proti DAIŠ (arabská zkratka pro IS) učinili obrovský pokrok, ale u konce ještě není," odpověděl šéf britské diplomacie na otázku, zda má americký prezident pravdu, když hovoří o porážce IS v Sýrii.

Podle hlavního politického zpravodaje bulvárního deníku The Sun Toma Newtona Dunna byl výrok ministra zahraničí nezvykle nediplomatický. "Jeremy Hunt zaútočil na Trumpa jako na 'odborníka' na popisování světových problémů 'v černobílých pojmech' a šel proti němu ohledně IS... Jakákoli snaha o diplomatické jemnůstky je pryč," napsal na twitteru.

Jeremy Hunt attacks Donald Trump for having “a speciality” in talking about world problems “in black and white terms”, and contradicts him on ISIS to insist: “The war is not over”. Not even a pretence at diplomatic niceties any more #R4today

— Tom Newton Dunn (@tnewtondunn) 28. prosince 2018

Stejný pohled na situaci v Sýrii jako dnes Hunt prezentovalo britské ministerstvo zahraničí i bezprostředně poté, co Trump 19. prosince překvapivým sdělením ohlásil rozhodnutí stáhnout z této blízkovýchodní země americké vojáky. Podle Hunta tam bojovníci IS "stále drží jistá území" a stále představují "reálná rizika". "Musíme být i nadále ve střehu," řekl.

Trump při středeční návštěvě amerických vojáků v Iráku stažení jednotek ze Sýrie hájil s tím, že Spojené státy nemohou "dál být světovými policajty". Podle agentury AFP mají Spojené státy aktuálně v Sýrii kolem 2000 vojáků, kteří bojují proti IS a v zónách ohrožovaných islamisty se starají o výcvik tamních sil. Británie se zase podílí na vedení mezinárodní letecké kampaně proti pozicím radikálů.

Související

Velká Británie, ilustrační fotografie.

Británie více zdaní dividendy a zvýší a prodlouží daň z mimořádných zisků

Británie více zdaní dividendy a příjmy z kapitálu. Zvýší daň z mimořádných zisků energetických gigantů z 25 na 35 procent a prodlouží ji o tři roky do roku 2028. Zmrazí také slevu na dani z příjmu a sníží hranici, při které lidé začínají platit nejvyšší sazbu daně z příjmu. Dnes to v dolní sněmovně řekl britský ministr financí Jeremy Hunt, když představoval aktualizovanou podobu rozpočtového plánu. Ten má zemi, která je podle ministra v recesi, pomoct zalepit díru ve státních financích.

Více souvisejících

Jeremy Hunt (britský politik) Donald Trump Velká Británie USA (Spojené státy americké) Sýrie Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy