O irský pas letos zažádalo na 200 tisíc britských občanů

O irský pas letos požádalo téměř 190.000 obyvatel Spojeného království. Z Anglie, Walesu a Skotska dorazilo do konce letošního roku úřadům přes 98.000 žádostí, ze Severního Irska, které Dublin ve statistikách vede zvlášť, přes 84.000, informoval dnes list The Irish Times. Rekordní počet žádostí podle listu souvisí hlavně s plánovaným odchodem Británie z Evropské unie, do kterého zbývají již méně než tři měsíce.

Počet žádostí o irský pas z Anglie, Walesu a Skotska se oproti loňskému roku, který byl rovněž rekordní, zvýšil o 22 procent. V případě Severního Irska byl meziroční nárůst jen dvouprocentní. Celkem Irsko letos vydalo rekordních 822.000 cestovních dokumentů.

Obyvatelé Severního Irska mají na základě mírové Velkopáteční dohody právo na irský pas automaticky. Získat ho může také každý, jehož jeden rodič či prarodič se v Irsku narodil. Podle některých odhadů tak má právo na irský pas asi deset procent všech Britů.

Podle listu The Irish Times k rekordnímu počtu žádostí o irský pas přispěla nejistota, která panuje kolem brexitu. Podle dosavadních plánů by mělo Spojené království opustit EU 29. března příštího roku. Irská republika zůstává členem EU a lidé, kteří budou mít její pas, tak budou nadále unijními občany. Požívat tak budou moci všechny s tím spojené výhody včetně volného pohybu osob.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney dnes řekl, že jeho úřad přijme nové zaměstnance vzhledem k očekávanému dalšímu nárůstu počtu žádostí o irský pas v nadcházejících měsících.

Na rozdíl od některých jiných evropských zemí Británie umožňuje svým občanům mít dvojí občanství.

Související

Leo Varadkar

Irský premiér Varadkar podal rezignaci. Skončil i jako šéf Fine Gael

Irský premiér Leo Varadkar dnes potvrdil zprávy místních médií a oznámil svoji rezignaci. Okamžitě odstupuje z pozice předsedy vládní strany Fine Gael a z křesla šéfa irské vlády odejde ihned, jakmile bude jeho nástupce připravený ujmout se úřadu. Varadkarova rezignace neznamená automaticky nové volby v Irsku, neboť jej může nahradit jiný zástupce Fine Gael.

Více souvisejících

irsko pasy

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy