Exhumace ostatků fašisty Franka? Španělská vláda musí řešit další zádrhel

Španělská vláda musí řešit další zádrhel na cestě k realizaci svého rozhodnutí exhumovat ostatky diktátora Franciska Franka a pohřbít je jinde, než v památníku padlých z občanské války. Na odpor se jí nově postavil převor benediktinského řádu, který se o památník v Údolí padlých nedaleko Madridu stará. Napsal o tom španělský list El País. Původně měla vláda v plánu exhumaci provést do konce loňského roku.

Benediktinský převor Santiago Cantera koncem prosince zamítavě odpověděl na dopis ministryně spravedlnosti Dolores Delgadové, která žádala o možnost vstoupit do mauzolea a exhumaci provést. Představený církevního řádu zdůvodnil své stanovisko tím, že s exhumací nesouhlasí Frankova rodina a že celou věc nyní řeší nejvyšší soud. Ten by měl verdikt vynést během dvou až tří měsíců.

Deník El País s odkazem na nejmenovaného představitele socialistického kabinetu napsal, že vláda tento postoj ze strany konzervativních správců památníku v zásadě očekávala. Upozornil na to, že Cantera před svým vstupem do řádu ve volbách do španělského a evropského parlamentu kandidoval za dnes již neexistující neofašistickou stranu Nezávislá španělská falanga (FEI). Podle něj však vláda bude navzdory postoji benediktinů ve snaze o exhumaci pokračovat.

Exhumaci Frankových ostatků z Údolí padlých schválila španělská vláda loni v srpnu necelé tři měsíce po svém nástupu do úřadu a v září exhumaci potvrdil parlament. Vláda původně předpokládala, že se exhumace uskuteční do konce roku. Frankova rodina, která s exhumací nesouhlasí, se ale obrátila na soud a zároveň si jako nové místo pro pohřbení svého příbuzného vybrala hrobku, kterou má v katedrále Panny Marie Almudenské v centru Madridu. To vláda odmítla kvůli obavám, že by se katedrála stala poutním místem Frankových příznivců.

Zabránit pohřbení Frankových ostatků v katedrále chtěli ministři intervencí u vedení katolické církve, ta ale údajně nemá prostředky, jak mu zabránit. Poté vláda přišla s návrhem zakomponovat do už dříve chystané reformy zákona o historické paměti i zákaz pohřbení Frankových ostatků na veřejně přístupném místě. Tento záměr ale kvůli odporu ostatních politických stran neprošel.

Franco je v Údolí padlých pohřben spolu s 34.000 oběťmi z obou táborů španělské občanské války, kterou v roce 1936 pučem rozpoutal a která stála za tři roky životy půl milionu lidí. Mnozí považují za nedůstojné, aby byl Franco pohřben vedle svých obětí.

Související

Francisco Franco

Diktátor Franco byl exhumován a přemístěn. Zbabělost, zlobí se jeho vnuk

Po 44 letech dnes španělská vláda exhumovala ostatky španělského diktátora Franciska Franka, který byl po smrti v listopadu 1975 pohřben v památníku v Údolí padlých. Přes odpor Frankovy rodiny, ale se souhlasem parlamentu i nejvyššího soudu byly ostatky přemístěny na hřbitov na madridském předměstí El Pardo, kde se konal soukromý obřad a kde je pohřbena i Frankova manželka. Nedaleko hřbitova proti exhumaci protestovalo přes dvě stovky Frankových příznivců.

Více souvisejících

Francisco Franco Španělsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

včera

"Nejsilnější dokument ze všech." USA a Ukrajina uzavřou pakt o spolupráci

Ukrajina a Spojené státy chystají ještě bližší spolupráci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tuto informaci přinesla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy