Čtyři roky od masakru v Charlie Hebdo: Francie uctila oběti, Macron poslal vzkaz přes twitter

Francie si dnes připomněla čtyři roky od teroristických útoků na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při kterých zahynulo sedmnáct lidí. Na místa tragédií na východě Paříže se obětem přišli poklonit ministr vnitra Christophe Castaner či pařížská starostka Anne Hidalgová. Prezident Emmanuel Macron na twitteru napsal, že svoboda projevu, proti které útočníci bojovali, je silnější než kdy dřív.

"Ti, kteří před čtyřmi lety zbaběle zaútočili na Charlie Hebdo, bojovali proti svobodě projevu a tedy i proti republice. Republika je pořád tu a svoboda projevu je silnější než kdy dřív. Nezapomeneme na ty, kteří za to zaplatili svým životem," napsal dnes na twitteru prezident Macron.

Ceux qui se sont lâchement attaqués à Charlie Hebdo, il y a 4 ans déjà, combattaient la liberté d’expression et donc la République. La République est toujours là, et la liberté d’expression plus forte que jamais. Nous n’oublions pas ceux qui ont payé cela de leur vie.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 7. ledna 2019

Při teroristickém útoku v redakci Charlie Hebdo zahynulo 11 lidí. Dvanáctou obětí byl policista, kterého bratři Chérif a Said Kouachiové zabili na útěku. V následujících dvou dnech zabil třetí terorista Amédy Coulibaly pět lidí - policistku a čtyři rukojmí v obchodě s košer potravinami. Kouachiové i Coulibaly byli zabiti.

U bývalé redakce časopisu Charlie Hebdo v ulici Nicolase Apperta se dnes sešli kromě ministrů vnitra, spravedlnosti a kultury a pařížské starostky také zástupci různých náboženství a pozůstalí obětí.

WATCH: French government officials take part in a ceremony at Charlie Hebdo's former office in honor of the 17 people killed in terrorist attacks 4 years ago #CharlieHebdo pic.twitter.com/gXaQWUrBu5

— TicToc by Bloomberg (@tictoc) 7. ledna 2019

Další pietní zastávkou byl dnes obchod s košer potravinami Hyper Cacher ve 20. pařížském obvodu. Oběť policistky, kterou zabil na pařížském předměstí Montrouge Coulibaly, si připomenou lidé na pietním shromáždění v úterý.

Teroristický útok na redakci satirického týdeníku stál na počátku bezprecedentní série atentátů na francouzském území, které si vyžádaly dosud zhruba 250 obětí.

Teprve loni v prosinci oznámilo státní zastupitelství, že chce před soud postavit v souvislosti s atentáty z ledna 2015 14 lidí, kteří podle něj bratrům Kouachiovým a Coulibalymu pomáhali. Podle listu Le Figaro by mohl proces začít příští rok a trvat tři měsíce.

Související

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

U příležitosti šestiletého výročí teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při nichž zahynulo 17 lidí, se dnes v Paříži v omezeném počtu sešli francouzští představitelé na neokázalém pietním obřadu, informovala agentura AFP. Jde o první připomínku útoků z ledna 2015 od doby, kdy soud v Paříži v polovině prosince vynesl rozsudky nad víc než desítkou spolupachatelů útoků.

Více souvisejících

Teroristické útoky ve Francii: na redakci týdeníku Charlie Hebdo (7. ledna 2015) a košér obchod (8. ledna 2015) Charlie Hebdo Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy