V Itálii přistál speciál s extremistou. Battisti si má odpykat doživotí, píše detektivky

Do Itálie dnes na palubě vládního speciálu přicestoval levicový extremista a odsouzený vrah Cesare Battisti, který byl o víkendu po téměř 40 letech na útěku zadržen v Bolívii. Letadlo s Battistim dosedlo v Římě v 11:36, na letišti Fiumicino jej podle agentury AFP očekávali ministři vnitra a spravedlnosti a asi stovka novinářů. Battisti si v římském vězení Rebibbia odpyká doživotní trest.

Battisti vystoupil z letounu za dohledu ozbrojenců a obklopen policisty. Podle zpravodaje agentury AP vypadal rezignovaně a neměl pouta. Policisté ho pak eskortovali k vyřízení formalit do příslušného zařízení na letišti. "Dnes světu říkáme, že italské justici nikdo neunikne," prohlásil na letištní ploše ministr spravedlnosti Alfonso Bonafede.

Battisti v roce 1981 uprchl z italského vězení krátce předtím, než byl za čtyři vraždy odsouzen na doživotí. Tým agentů Interpolu jej zadržel v noci na neděli v Bolívii. Média spekulovala, že Battistiho čeká vydání do Brazílie, kde dlouhá léta žil. Italský premiér Giuseppe Conte ale v neděli uvedl, že extremistu převeze přímo do Říma vládní speciál.

Fugitive ex-militant #Battisti arrives in Italy pic.twitter.com/Pbh5UFpEMP

— Alberto Pizzoli (@AlbertoPizzoli) 14. ledna 2019

Ital, kterého ve vlasti v nepřítomnosti odsoudili za čtyři vraždy ze 70. let, byl podle brazilské federální policie zatčen ve městě Santa Cruz de la Sierra.

Čtyřiašedesátiletý Battisti, bývalý člen teroristické skupiny organizace Ozbrojení proletáři za komunismus (PAC), strávil posledních více než deset let v Brazílii. Předtím se po útěku z Itálie skrýval ve Francii a v Mexiku.

V Brazílii mu v roce 2009 přes protesty Říma udělili politický azyl, jeho vydání do Itálie pak v polovině loňského prosince schválil dosluhující brazilský prezident Michel Temer. Dosud ale nebylo známo, kde se dotyčný nachází.

Battisti před čtyřmi desítkami let u soudu přiznal, že byl členem PAC, ale popřel účast na vraždách. Podle soudu zabil v 70. letech dva soudní úředníky, na další vraždě se podílel a jednu naplánoval. Po útěku se z něj stal úspěšný autor detektivek.

Související

Soud, ilustrační foto

Italský extremista Battisti přiznal odpovědnost za vraždy, lítost neprojevil

Italský levicový extremista Cesare Battisti poprvé přiznal odpovědnost za čtyři vraždy v 70. letech, za něž byl v roce 1993 v nepřítomnosti odsouzen na doživotí a jejichž spáchání dosud popíral. S odvoláním na prohlášení italského státního zástupce Alberta Nobiliho o tom informovala agentura APA. Battisti strávil 40 let na útěku, než byl v lednu zadržen v Bolívii a vydán do Říma.
Matteo Salvini

Salvini dostane "dáreček". V Bolívii zadrželi italského extremistru Battistiho

V Bolívii v noci na dnešek zadrželi italského levicového extremistu Cesara Battistiho, který v roce 1981 uprchl z italského vězení krátce před tím, než byl za čtyři vraždy odsouzen na doživotí. Média spekulovala, že Battistiho čeká vydání do Brazílie, kde dlouhá léta žil. Italský premiér Giuseppe Conte však dnes na facebooku uvedl, že ho z bolivijského Santa Cruz převeze speciálně vyslané letadlo přímo do Říma, a to už během následujících hodin.

Více souvisejících

Cesare Battisti (extremista) Itálie extremismus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy