Italský extremista Battisti přiznal odpovědnost za vraždy, lítost neprojevil

Italský levicový extremista Cesare Battisti poprvé přiznal odpovědnost za čtyři vraždy v 70. letech, za něž byl v roce 1993 v nepřítomnosti odsouzen na doživotí a jejichž spáchání dosud popíral. S odvoláním na prohlášení italského státního zástupce Alberta Nobiliho o tom informovala agentura APA. Battisti strávil 40 let na útěku, než byl v lednu zadržen v Bolívii a vydán do Říma.

"Je to nanejvýš důležité přiznání viny osobou, která se mnoho let prohlašovala za nevinnou a politicky pronásledovanou," zdůraznil Nobili. Přiznání přišlo po víkendovém devítihodinovém výslechu Battistiho, který je držen v nejpřísněji střežené věznici na Sardinii. Žádnou lítost v souvislosti se svými činy nicméně vězněný muž údajně neprojevil.

"Když jsem zabíjel, byla to pro mě spravedlivá válka," citoval Battistiho prokurátor, podle něhož vyslýchaný svou minulost nepopíral, avšak distancoval se od ní.

Pendant 15 ans,ce terroriste impliqué dans 4 meurtres a vécu en France,protégé et soutenu par tous les «bien-pensants».Aujourd’hui,ceux ci devraient eux aussi présenter leurs excuses aux victimes et à leur famille comme #Battisti vient enfin de le faire !https://t.co/Ds423KH1U6

— Thierry MARIANI (@ThierryMARIANI) 25. března 2019

Čtyřiašedesátiletý Battisti byl spoluzakladatelem levicové skupiny Ozbrojení proletáři za komunismus (PAC), která teroristickými metodami deklarovala boj proti údajnému vykořisťování dělníků vládnoucí třídou. V roce 1993 byl v nepřítomnosti dvakrát odsouzen na doživotí za vraždy policisty, vězeňského strážce, klenotníka a řezníka. Spáchal také několik přepadení, pomocí nichž chtěl financovat svou organizaci.

V roce 1981 Battisti uprchl z italského vězení, poté se načas skrýval ve Francii a v Mexiku. Po přesunu do Brazílie mu zde byl v roce 2009 přes protesty Říma udělen politický azyl. Nakonec byl v lednu dopaden agenty Interpolu v Bolívii a leteckým speciálem poslán do Říma. Během doby na útěku se z něj stal úspěšný autor detektivek.

Související

Italská policie

V Itálii přistál speciál s extremistou. Battisti si má odpykat doživotí, píše detektivky

Do Itálie dnes na palubě vládního speciálu přicestoval levicový extremista a odsouzený vrah Cesare Battisti, který byl o víkendu po téměř 40 letech na útěku zadržen v Bolívii. Letadlo s Battistim dosedlo v Římě v 11:36, na letišti Fiumicino jej podle agentury AFP očekávali ministři vnitra a spravedlnosti a asi stovka novinářů. Battisti si v římském vězení Rebibbia odpyká doživotní trest.
Matteo Salvini

Salvini dostane "dáreček". V Bolívii zadrželi italského extremistru Battistiho

V Bolívii v noci na dnešek zadrželi italského levicového extremistu Cesara Battistiho, který v roce 1981 uprchl z italského vězení krátce před tím, než byl za čtyři vraždy odsouzen na doživotí. Média spekulovala, že Battistiho čeká vydání do Brazílie, kde dlouhá léta žil. Italský premiér Giuseppe Conte však dnes na facebooku uvedl, že ho z bolivijského Santa Cruz převeze speciálně vyslané letadlo přímo do Říma, a to už během následujících hodin.

Více souvisejících

Cesare Battisti (extremista) Itálie extremismus soudy

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy