Koncert neofašistů za Palacha bude, avizují organizátoři. Kritiky odpálkovali

Organizátoři sobotního koncertu italských neofašistických kapel na památku Jana Palacha ve Veroně, kterým tamější divadlo odřeklo pět dní před akcí pronájem sálu, vzkazují, že koncert bude. Ti, kdo si zakoupili lístky, ale dosud neví, kde se bude konat. Na stanovisko sdružení Nomos, jež za akcí stojí, upozornil dnes zpravodajský server VeronaSera. Místní úřady - městské i provinční - akci i přes protesty z italské i české strany zaštítí. Na žádosti, aby patronát nad ní stáhly, provinční úřady dosud nijak nereagovaly, napsal dnes list Il Fatto Quotidiano.

"Pokusili se koncert a hudební skupiny očernit. Pokusili se z Palacha udělat mýtus komunistického odboje," reagoval na kritiky podle VeronaSera hlavní organizátor akce a člen místního zastupitelstva Andrea Bacciga.

"Použili své noviny, aby nás zdiskreditovali. A vynaložili veškerou svou energii na to, aby nám nakonec divadlo neposkytlo sál. Představují přesně to, proti čemu Palach bojoval," dodal Bacciga.

Novinář Paolo Berizzi, který v médiích na koncert jako první upozornil, na stránkách deníku La Repubblica napsal, že Bacciga má blízko k neonacistickému uskupení Fortezza Europa (Pevnost Evropa). Veronský radní na sebe také upoutal veřejnost médií loni v létě, když feministkám protestujícím proti zrušení zákona, jenž dává ženám právo na interrupci, věnoval fašistický pozdrav.

Dopo Adinolfi, insulti con sfida anche dal suo socio di latitanza, ass. sovversiva e banda armata Roberto Fiore, capo di #ForzaNuova, manipolo di cuor di leone che da tempo mi attacca con striscioni e blitz notturni. Non mi fate paura. Al vostro odio rispondo con il mio lavoro. pic.twitter.com/DIhShv9hh1

— Paolo Berizzi (@PBerizzi) 16. ledna 2019

Na koncertu mají vystoupit skupiny Compagnia dell'Anello, Hobbit, Topi neri a písničkář Gabriele Marconi. Vazby protagonistů sobotního večera na neofašistické struktury analyzovala na facebooku skupina místních obyvatel Veronesi aperti al mondo (Veronští otevření světu).

Předseda hnutí Nomos Michele Marai v roce 2008 ve volbách kandidoval za krajně pravicovou stranu Forza Nuova (Nová síla), jejíž šéf o sobě otevřeně hovoří jako o fašistovi.

Compagnia dell'Anello patří mezi první skupiny takzvaného nazirocku. Vznikla v roce 1977 na prvním Hobbitově táboře, který uspořádala mládež neofašistického Italského sociálního hnutí - národní pravice (MSI-DN) jako první "první krajně pravicový festival hudby, divadla a estetické grafiky". Vznik kapely její členové zdůvodňují tím, že "pro 'fašisty' nikdo nezpíval".

Skupinu Hobbit založil a vede Emanuele Tesauro, který během studií předsedal neonacistickému uskupení Fortezza Europa (Pevnost Evropa), které se odvolává na nacistickou třetí říši.

Sestava Topi Neri během loňského vánočního koncertu ve Veroně oslavila 10. flotilu Mas italského námořnictva, která v době loutkové republiky Salo na severu Itálie bojovala ve spojení s německým vojskem na sklonku druhé světové války proti italským partyzánům.

Písničkář a spisovatel Gabriele Marconi byl členem neofašistického hnutí Terza Posizione (Třetí pozice), jež skončilo činnost v roce 1982 - mnozí její členové byli v předcházejícim desetiletí během takzvaných olověných let podezřelí z politického terorismu.

Verona se v posledních desetiletích stala baštou extrémní pravice, která zde nachází silného spojence i v radikální katolické pravici," komentoval minulý týden v ČRo Radiožurnál souvislosti kauzy česko-italský novinář Andreas Pieralli. Vážná je podle něj skutečnost, že koncert zaštiťují místní úřady, tedy vlastně i italský stát, což považuje za "nepřijatelné".

Související

Česko si připomnělo 55. výročí hrdinského činu Jana Palacha. (16.1.2024) Prohlédněte si galerii

Česko si připomnělo Palachův hrdinský čin. Uplynulo od něj 55 let

Česko si v úterý připomnělo 55. výročí hrdinského činu studenta Jana Palacha, který se v lednu 1969 zapálil na Václavském náměstí v Praze, mimo jiné na protest proti tehdejší okupaci Československa. Památku zesnulého dnes uctili i vrcholní představitelé státu. 

Více souvisejících

Jan Palach Itálie neonacisté

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

před 2 hodinami

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Chtěli vzdorovat pandemickým opatřením, založili ozbrojenou skupinu. Teď Němci stanou před soudem

Tři Němce obviněné ze založení ozbrojené skupiny s cílem vzdorovat omezením souvisejícím s pandemií koronaviru čeká soudní proces, rozhodl v pátek soud v západoněmeckém městě Koblenz. Uvedla agentury DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy