Seehofer skončil ve vedení CSU, nahradil ho Söder

Potleskem ve stoje se dnes členové bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) rozloučili s Horstem Seehoferem, který po více než deseti letech skončil v čele strany. Za svého nástupce devětašedesátiletý politik na sjezdu v Mnichově podle očekávání navrhl o 17 let mladšího bavorského premiéra Markuse Södera.

"Dnes úřad stranického předsedy s velkou vděčností a také hrdostí vracím do rukou strany," řekl v asi 17minutovém rozlučkovém projevu Seehofer, který možnost vést CSU označil za velký dar a uskutečnění životního snu.

Vyjádřil přesvědčení, že od podzimu 2008, kdy stál v čele strany, CSU výrazně přispěla k tomu, že je na tom dnes spolková republika i Bavorsko tak dobře. CSU byla po celou tu dobu jak v celoněmecké, tak v bavorské vládě.

Zároveň ale stručně zmínil i vnitrostranické spory, při kterých toho prý sám hodně spolkl, a postupné oslabování strany v posledních letech, které vyvrcholilo propadem v loňských bavorských zemských volbách, při nichž CSU získala 37,2 procenta hlasů, což pro ni byl nejhorší výsledek za téměř 70 let.

Právě z tohoto důvodu musel Seehofer, který už loni v březnu skončil jako bavorský ministerský předseda, odejít i z čela strany. Na jejího předsedu navrhl svého dřívějšího vnitrostranického konkurenta Södera. "Už za několik měsíců v úřadu bavorského premiéra dokázal, že úkoly zvládá dobře a velmi dobře," podotkl.

Södera by delegáti předsedou měli velkou většinou zvolit dnes odpoledne.

Rozlučka se Seehoferem se nesla zčásti i v odlehčené atmosféře. Politik, který zůstává celoněmeckým ministrem vnitra, od spolustraníků jako dárek na rozloučenou dostal model centrály CSU, o který může rozšířit svou sbírku modelových železnic, jejichž je milovníkem.

Odlehčenou poznámku si neodpustil ani Seehofer, který je známý tím, že v minulosti několikrát ohlásil odchod z některé z politických funkcí, a pak si to rozmyslel. "V žádném případě neztratíte obličej, když přehodnotíte již učiněné rozhodnutí," citoval k pobavení delegátů svůj horoskop na dnešní den. Nakonec se jím ale neřídil.

Související

Horst Seehofer

Pravicový extremismus je hrozbou pro Německo, varuje Seehofer

Pravicový extremismus a antisemitismus jsou největší hrozbou pro bezpečnost Německa. Dnes to na tiskové konferenci při představení výroční zprávy Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), jak se německá civilní kontrarozvědka oficiálně jmenuje, prohlásil ministr vnitra Horst Seehofer.

Více souvisejících

Horst Seehofer Markus Söder CSU (Křesťansko-sociální unie Bavorska) Německo

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy