Vynecháváte každý měsíc antikoncepci? Je to zbytečné a rizikové

Hormonální antikoncepce se nejčastěji užívá ve 28 denních cyklech, při nichž ženy vždy 7 dní pilulky neberou. Podle vědců a lékařů je však tato pauza zbytečná a někdy dokonce škodlivá. Za její existenci může kupodivu papež.

Po desítky let bylo ženám, které se rozhodly užívat hormonální antikoncepci ve formě pilulek, doporučováno, aby každý měsíc jejich příjem na týden vysadily. V tomto období pak dochází u žen ke krvácení, které připomíná skutečnou menstruaci. Dlouho běžná praxe však nemá žádné lékařské opodstatnění a naopak může vést k nechtěnému otěhotnění.

Ve Velké Británii například teprve nyní National Health Service (NHS), tedy poskytovatel veřejného zdravotnictví v zemi, zavedl nové standardy, které tuto skutečnost reflektují.

„Ženám by mělo být vysvětleno, že toto krvácení není fyziologickou menstruací a nepřináší také žádné zdravotní výhody,“ píší autoři nových instrukcí. „Ve skutečnosti není nutné pilulky vysazovat, aby došlo ke krvácení – ničemu neuškodí, když toto období přeskočíte nebo budete brát antikoncepční pilulky neustále,“ řekla pro server IFL Science Karin O´Sullival z organizace FPA.

Přestože je tento konsenzus mezi gynekology již rozšířený, ne vždy byly takto ženy informovány. Právě proto se NHS rozhodlo vydat vlastní doporučení.

Za neoptimálním způsobem, kterým byly pilulky po desítky let doporučovány, stojí ve skutečnosti papež. „Gynekolog John Rock vytvořil tuto pauzu, protože doufal, že tak přiměje papeže Pavla VI., aby souhlasil s užíváním antikoncepce mezi katolíky,“ vysvětlil pro The Telegraph profesor John Guillebaud, který se zabývá reprodukční medicínou.

„Rock si myslel, že když napodobí přírodní cyklus, papež antikoncepci snáze přijme,“ dodal. Ani to však papeže nepřesvědčilo, a antikoncepci zakázal. Tato forma užívání se nicméně stejně prosadila a vydržela v podstatě do dnes. „Jak je možné, že byly antikoncepční pilulky po 60 let užívány neoptimálně jen z touhy potěšit papeže,“ ptá se Guillebaud.

Při týdenním vynechávání navíc podle odborníků častěji hrozí nechtěné početí. Zhruba 7 dní trvá, než hladina hormonů z antikoncepce dosáhne dostatečné výšky a zastaví ovulaci. Při týdenní pauze pak opět poklesá a po devíti dnech od přerušení již může dojít k otěhotnění. Stačí tedy, že se uživatelka zapomene nebo splete.

„(Nové) instrukce vysvětlují, že snížením četnosti těchto pauz nebo zkrácením doby jejich trvání na čtyři dny, je u žen možné snížit riziko nechtěného početí,“ řekla pro The Independent doktorka Diana Mansour z Fakulty sexuální a reprodukční zdravotní péče (FSRH).

Související

Ženy, ilustrační fotografie

Čtvrtina žen viní z rozpadu vztahu hormonální antikoncepci, uvádí průzkum

Téměř čtvrtina žen, které užívaly hormonální antikoncepci, tvrdí, že způsobila ukončení jejich vztahu nebo v něm alespoň sehrála nějakou roli. Ukázal to průzkum britské právnické firmy Stowe Family Law, o kterém informoval server Independent. Podle průzkumu se také 85 procent žen domnívá, že jejich manželství nebo vztah ovlivnily vedlejší účinky antikoncepce.

Více souvisejících

antikoncepce těhotenství sex porody děti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy