Úřad žalobce EU dostává konkrétnější podobu. Povede ho Rumunka, Francouz nebo Němec?

Bývalá hlavní protikorupční žalobkyně v Rumunsku Codruta Kövesiová se dostala do užšího výběru na post šéfa nově vzniklého Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO). S odkazem na zveřejněný dokument Evropského parlamentu o tom informovala rumunská média. Dalšími dvěma kandidáty jsou Jean-François Bohnert z Francie a Andreas Ritter z Německa.

Vznik EPPO byl odsouhlasen v roce 2017 a začít fungovat by měl za dva roky. Bude se na něm podílet 22 členských zemí EU, včetně České republiky. Úřad bude vyšetřovat a stíhat trestné činy proti finančním zájmům EU, tedy především zneužívání unijních fondů, ale také velké přeshraniční podvody s DPH či financování mezinárodního terorismu.

#Afterwit: Laura Codruta #Kövesi, former chief prosecutor of #Romania’s Anticorruption Directorate, who was ousted from office by the current Romanian government, is favorite to lead the European Public Prosecutor’s Office (#EPPO).https://t.co/ijHtvWV9JG pic.twitter.com/sd8nwtlbmX

— Michael Hein (@DrMichaelHein) 5. února 2019

Uchazeče o nejvyšší post této instituce bude nejprve hodnotit několik výborů Evropského parlamentu, který o nich bude následně hlasovat. Volba pak proběhne i v Radě EU. Výběrové komisi se původně přihlásilo 30 kandidátů, u nichž se hodnotily zkušenosti z oboru. Posuzováni byli i z hlediska osobní integrity a nezávislosti.

Rumunský ministr spravedlnosti Tudorel Toader v pondělí večer prohlásil, že vládní činitelé učiní vše, co bude v jejich silách, aby jmenování Kövesiové zabránili. "Myslím, že členové výběrové komise si nejsou vědomi zneužívání pravomocí, jehož se Laura Codruta Kövesiová dopouštěla a které mělo dopad na občany a vládu práva," řekl ministr.

Kövesiová stále v čele úřadu DNA od roku 2013. Za dobu jejího pětiletého působení tato instituce obžalovala desítky veřejných činitelů, včetně těch z nejvyšších pater rumunské politiky. Za svou práci si vysloužila pochvalu od Evropské komise. Na žádost Toadera byla v červenci 2018 zbavena úřadu. Ministr tehdy její odvolání zdůvodnil tím, že Kövesiová zneužívala svou pravomoc a tlačila ostatní žalobce k zahájení vyšetřování vysoce postavených politiků. Žalobkyně tato obvinění odmítá.

Související

Andrej Babiš

Kauzu Babišova střetu zájmů převzal evropský žalobce

Nově fungující Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) převzal kauzu střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), v níž čeští vyšetřovatelé zkoumají, zda mohl být kvůli čerpání dotací či veřejných zakázek ze strany koncernu Agrofert spáchán trestný čin.
justice

Komise vybrala na posty evropského pověřeného žalobce 3 kandidáty

Odborná komise vybrala v prvním kole pro funkce evropského pověřeného žalobce vznikajícího Úřadu evropského veřejného žalobce zatím trojici kandidátů. Česká republika postů obsadí deset, následovat tak bude druhé kolo výběrového řízení. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Více souvisejících

Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) EU (Evropská unie) Rumunsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy