Svět truchlí. Na režiséra Vorlíčka vzpomínají i v Německu

Úmrtí českého režiséra Václava Vorlíčka si dnes všímá řada německých zpravodajských webů, které ho připomínají především jako režiséra kultovní pohádky Tři oříšky pro Popelku. Ta je dodnes pro řadu Němců neodmyslitelnou součástí vánočních svátků.

"Vorlíček patřil k nejdůležitějším režisérům dětských a pohádkových filmů v Československu a později i v Česku. V roce 1973 se mu se Třemi oříšky pro Popelku podařil průlom také ve východním a západním Německu," konstatuje server veřejnoprávní televize ARD.

Web magazínu Die Zeit zase Vorlíčka, který zemřel v úterý ve věku 88 let, označuje za průkopníka českého pohádkového filmu. Pohádku Tři oříšky pro Popelku pak vnímá jako vánoční klasiku. Die Zeit i další weby ve svém zpravodajství hojně využívají zprávu agentury DPA.

Ta připomíná, že Vorlíček vystudoval FAMU a první film natočil v roce 1960. Z další režisérovy tvorby vyzdvihuje filmy Princ a Večernice a Jak se budí princezny. Nezapomíná ani zmínit to, že v roce 2017 získal na filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za umělecký přínos české kinematografii.

O Vorlíčkově úmrtí informují třeba také servery televize n-tv, novin Die Welt nebo listu Süddeutsche Zeitung.

Související

Česko se loučí s Vorlíčekem

Česko se loučilo s režisérem Vorlíčkem (†88), přišla celá plejáda herců

Potlesk přítomných a hudba zpohádky Tři oříšky pro Popelku dnes ve strašnickém krematoriu v Praze zakončily poslední rozloučení s filmovým režisérem Václavem Vorlíčkem. Na pohřeb filmaře, který zemřel 5. února ve věku 88 let, dorazilo mnoho lidí. Mezi prvními byl režisér Zdeněk Zelenka, který v smutečním projevu označil Vorlíčka za mistra svého oboru.
Václav Vorlíček

Rozloučení s legendou: Režisér Vorlíček bude mít pohřeb 12. února

Poslední rozloučení s filmovým režisérem Václavem Vorlíčkem se bude konat v úterý 12. února od 12:00 ve strašnickém krematoriu v Praze. ČTK to dnes řekl režisér Zdeněk Zelenka. Václav Vorlíček zemřel v úterý ve věku 88 let. Je známý jako autor mnoha pohádek či komedií, na většině z nich spolupracoval se scenáristou Milošem Macourkem. Fenoménem se i v Německu stala Vorlíčkova pohádka Tři oříšky pro Popelku.

Více souvisejících

Václav Vorlíček (režisér) režiséři úmrtí Německo filmy kultura

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy