Rozloučení s legendou: Režisér Vorlíček bude mít pohřeb 12. února

Poslední rozloučení s filmovým režisérem Václavem Vorlíčkem se bude konat v úterý 12. února od 12:00 ve strašnickém krematoriu v Praze. ČTK to dnes řekl režisér Zdeněk Zelenka. Václav Vorlíček zemřel v úterý ve věku 88 let. Je známý jako autor mnoha pohádek či komedií, na většině z nich spolupracoval se scenáristou Milošem Macourkem. Fenoménem se i v Německu stala Vorlíčkova pohádka Tři oříšky pro Popelku.

Vorlíčkovy filmy i seriály baví už desítky let děti i dospělé. Na obrazovky se stále vrací i jeho komedie Kdo chce zabít Jessii?, Pane, vy jste vdova!, Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách nebo seriál Arabela. Podle kolegů byl Vorlíček profesionálem, který dobře znal své publikum.

Filmy Vorlíčka a Macourka prosluly řadou na svou dobu novátorských triků, které by dnes hravě zvládl počítač, ale oni je vytvářeli "na koleně" a prý téměř zadarmo. Například scénu z filmu Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, v níž Miloš Kopecký vyráží na sraz vodníků odtokovou rourou umyvadla, nebo tu s hlavou Jana Hrušínského na nočním stolku v Dívce na koštěti, kterou natočili pomocí zrcadel.

Pane režisére Popelka je jen jedna a to ta vaše. #vorlicek

— RobertHlavaty (@RobertHlavaty) 8. února 2019

K dalším nezapomenutelným kusům dua Vorlíček-Macourek patří seriály Arabela, Létající Čestmír a Křeček v noční košili či pohádky Kouzelný měšec, Pták Ohnivák a Jezerní královna. Jejich posledním dílem byl film Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko z roku 2001. Oba tvůrci společně začínali pracovat na pokračování Dívky na koštěti - Saxana a Lexikon kouzel, jehož premiéry v roce 2011 se ale Macourek už nedožil.

Vorlíček se narodil 3. června 1930. Už v 17 letech měl jasno, že bude režisérem. Když ho poprvé nevzali na FAMU, šel na Barrandov a dostal se do štábu režiséra Martina Friče. Po roce Vorlíčka na FAMU přijali, absolvoval v roce 1956. Na Barrandov se pak vrátil a zaměstnán tam byl do roku 1992. Jako režisér debutoval roku 1960 snímkem pro děti Případ Lupínek.

Související

Česko se loučí s Vorlíčekem

Česko se loučilo s režisérem Vorlíčkem (†88), přišla celá plejáda herců

Potlesk přítomných a hudba zpohádky Tři oříšky pro Popelku dnes ve strašnickém krematoriu v Praze zakončily poslední rozloučení s filmovým režisérem Václavem Vorlíčkem. Na pohřeb filmaře, který zemřel 5. února ve věku 88 let, dorazilo mnoho lidí. Mezi prvními byl režisér Zdeněk Zelenka, který v smutečním projevu označil Vorlíčka za mistra svého oboru.
Václav Vorlíček

Svět truchlí. Na režiséra Vorlíčka vzpomínají i v Německu

Úmrtí českého režiséra Václava Vorlíčka si dnes všímá řada německých zpravodajských webů, které ho připomínají především jako režiséra kultovní pohádky Tři oříšky pro Popelku. Ta je dodnes pro řadu Němců neodmyslitelnou součástí vánočních svátků.

Více souvisejících

Václav Vorlíček (režisér) Praha

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 50 minutami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

Peskov nechtěl komentovat tvrzení Kyjeva, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí ruská FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy