Británie zůstává oddaná evropské bezpečnosti, ujišťuje ministr. Pak se pustil do Ruska

I po odchodu z Evropské unie zůstane Británie oddaná evropské bezpečnosti. Na mnichovské bezpečnostní konferenci to dnes prohlásil britský ministr obrany Gavin Williamson. Ve svém projevu také tvrdě kritizoval Rusko, které je podle něj nebezpečím pro mezinárodní bezpečnost.

"Náš závazek evropské bezpečnosti zůstává neochvějný. K evropské bezpečnosti jsme přispívali dlouho před vznikem Evropské unie a vznikem Severoatlantické aliance, a budeme tak činit i dlouho po tom, co opustíme Evropskou unii," zdůraznil Williamson.

Odhodlání i nadále úzce spolupracovat v bezpečnostních a obranných otázkách dala najevo i německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. "Německo a Británie stojí bok po boku, stejně jako to dělají naši vojáci a naše vojačky každý den v našich misích," uvedla.

Britský ministr obrany se vyslovil pro to, aby do budoucna základem obranné spolupráce zůstalo NATO. "Nechte nás všechny pokračovat v nejúspěšnější vojenské alianci v historii," vyzval přítomné, zřejmě i kvůli stále silnějším snahám unijních zemí o samostatnější evropskou obranou politiku.

Williamson se také jasně vymezil vůči agresivní politice Ruska. "Rusko zůstává nebezpečím pro naši bezpečnost," uvedl ministr a poukázal na aktivity Ruska proti Ukrajině nebo také v ulicích Británie, kde Rusko podle Londýna stálo například za pokusem o vraždu dvojitého agenta Sergeje Skripala. Kritizoval i cílené dezinformace ze strany Moskvy nebo kybernetické útoky.

"Russian adventurism must have a cost," said @GavinWilliamson earlier at #MSC2019. What do other countries think about widening sanctions on #Russia? @FES_MOE data from our current #MSCreport: https://t.co/GXKlXCtMdG pic.twitter.com/tq6R17tInU

— Security Conference (@MunSecConf) 15. února 2019

"Nesmíme se nechat zastrašit," je přesvědčen Williamson. Zároveň zdůraznil, že si Západ přeje lepší vztahy s Ruskem. Moskva se ale podle něj musí chovat podle pravidel.

Související

Gavin Williamson

Britský ministr obrany padl neprávem? Vyzrazení informace o Huawei nebylo trestné, vyhodnotila policie

Nedávný únik informace o možné roli čínské firmy Huawei při výstavbě britské mobilní sítě páté generace (5G) nepředstavuje porušení zákona. Uvedl to dnes podle agentury Reuters náměstek šéfky londýnské policie Neil Basu, podle kterého by vyšetřování v tomto případě nebylo na místě. Kvůli zveřejnění plánů projednávaných na schůzi britské Národní bezpečnostní rady (NSC) přišel o post nyní již exministr obrany Gavin Williamson. Ten dnes označil postup vůči němu za "hon na čarodějnice".
Gavin Williamson

Kauza Huawei otřásá britskou vládou: Mayová odvolala ministra obrany

Britská premiérka Theresa Mayová dnes odvolala z funkce ministra obrany Gavina Williamsona. Podle oficiálního vyjádření premiérčina úřadu ztratil její důvěru kvůli vyšetřování úniku informací z dubnového jednání Národní bezpečnostní rady (NSC) o čínském výrobci telekomunikačních zařízení Huawei a jeho účasti na budování mobilních sítí páté generace (5G). Mayová je přesvědčena, že obsah schůzky médiím vyzradil právě on. Williamson to popírá.

Více souvisejících

Gavin Williamson Velká Británie EU (Evropská unie) Bezpečnostní konference v Mnichově Rusko Brexit

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy