Španělská vláda určila datum exhumace Frankových ostatků, plán může zhatit soud

Španělská vláda stanovila datum exhumace ostatků španělského diktátora Franciska Franka z památníku v Údolí padlých na 10. června a určila, že Franco bude nově pohřben na hřbitově Mingorrubio na okraji Madridu. Podle deníku El País ale exhumace stále není jistá, protože poslední slovo bude mít nejvyšší soud, k němuž podala stížnost proti přemístění ostatků svého příbuzného rodina.

Španělská vláda nicméně věří, že nejvyšší soud exhumaci nezabrání. Místopředsedkyně vlády Carmen Calvová dnes také uvedla, že rozhodnutí vlády musí respektovat i každá další vláda. V dubnu se totiž v zemi konají parlamentní volby, podle deníku El País je ale pravděpodobné, že do 10. června nová vláda sestavena nebude. Calvová také uvedla, že rodina bude mít možnost uložit ostatky v úzkém kruhu bez veřejnosti a médií.

Datum exhumace oznámila španělská vláda poté, co dala minulý měsíc rodině 15denní lhůtu na výběr nového místa uložení ostatků. Rodina loni totiž vybrala hrobku, kterou má v katedrále Panny Marie Almudenské v Madridu. Toto místo ale vláda odmítla kvůli obavám, aby se katedrála v centru města, hojně navštěvovaná i turisty, nestala dějištěm manifestací oslavujících frankistickou diktaturu.

✊??#?????? ???? ??? ????? ?? ??? ??í??? ? ???á ???????? ?? ?? ?? ????? ?? ?? ?????.??@carmencalvo_ : "Trae causa de la Ley de Memoria Histórica y ejecutamos un mandato del Parlamento".#PorDignidadYMemoria#CMin pic.twitter.com/AYw96rdT0i

— PSOE (@PSOE) 15. března 2019

Na státním hřbitově Mingorrubio je pohřbena i Frankova manželka Carmen Polová či španělští premiéři Luis Carrero Blanco a Carlos Arias Navarro.

Přemístění Frankových ostatků schválila vláda socialistického premiéra Pedra Sáncheze loni v létě krátce po nástupu do úřadu. Považuje totiž za nedůstojné, aby Franco zůstal pohřben na stejném místě jako 34.000 obětí z obou táborů války, kterou pučem s dalšími důstojníky v roce 1936 rozpoutal. Exhumace byla předmětem dlouholetých debat a předchozí pravicová vláda se k ní neměla, ač ji k tomu v roce 2017 vyzval parlament.

Frankova rodina i jeho příznivci podali několik stížností také k soudům v madridském regionu. Jeden ze soudců minulý měsíc předběžným opatřením pozastavil platnost technického povolení k exhumaci od radnice v San Lorenzo de El Escorial, pod níž památník obětem občanské války místně spadá. Zdůvodnil to bezpečnostními riziky při otevírání hrobky. Několik jiných soudců ale stížnost na technické povolení zamítlo.

Franco, který zemřel v roce 1975, má ve Španělsku stále dost příznivců. Obdivují ho mimo jiné jako obránce katolické víry proti komunistům či za to, že ušetřil zemi bojů ve druhé světové válce. Občanská válka, kterou s dalšími důstojníky pučem rozpoutal, ale stála za tři roky životy půl milionu lidí.

Související

Francisco Franco

Diktátor Franco byl exhumován a přemístěn. Zbabělost, zlobí se jeho vnuk

Po 44 letech dnes španělská vláda exhumovala ostatky španělského diktátora Franciska Franka, který byl po smrti v listopadu 1975 pohřben v památníku v Údolí padlých. Přes odpor Frankovy rodiny, ale se souhlasem parlamentu i nejvyššího soudu byly ostatky přemístěny na hřbitov na madridském předměstí El Pardo, kde se konal soukromý obřad a kde je pohřbena i Frankova manželka. Nedaleko hřbitova proti exhumaci protestovalo přes dvě stovky Frankových příznivců.

Více souvisejících

Francisco Franco Španělsko

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy