Ničivá orgie ovládla Paříž: „Žluto-černý" koktejl může být ještě výbušnější, varují média

Prezident Emmanuel Macron bude muset vzít na vědomí, že povstání „žlutých vest" ve Francii není u konce, ale pokračuje. A mohlo být ještě silnější. To, co začalo jako mírumilovné hnutí na kruhových objezdech, by se mohlo brzy stát rituálem velkoměstských nepokojů, kde násilí plodí násilí, píše švýcarský liberálmě-pravicový list Neue Zürcher Zeitung.

Výbušný koktejl v barvě žluto-černé

Francouzský prezident Emmanuel Macron před sobotní „ničivou orgií" v Paříži očividně věřil, že manifestace „žlutých vest" se po čtyřech měsících „utišily", pokud nebyly rovnou „překonány". Macron odjel se svou ženou na lyžařský víkend... ministr vnitra Christophe Castaner zase trávil večer v baru v doprovodu fešné brunety Clary. Ale chyba lávky.

Svůj pobyt musel Macron předčasně zkrátit, neboť se stejně jako Castaner musel v sobotu účastnit krizové schůze vlády. Jaký je výsledek analýz? Podle všeho to vypadá, píše Neue Zürcher Zeitung, že se na Champs-Élysées spojily dvě skupiny, které spolu měly zpočátku jen velmi málo společného. Vypadá to na koktejl v barvě žluto-černé. „Mezi žlutými vestami se – ne poprvé – objevili vzbouřenci tzv. černého bloku, z nich právě ne málo přijelo ze zahraničí," píše v komentáři listu Andres Wysling.

Spojení „žlutých vest" s „černým blokem" vytvořilo cosi, co list nazývá „bouřkové jednotky", které uvedly do pohybu na 10 000 lidí, a pravděpodobně i více, kteří se pustili společně do rozbíjení majetku a způsobili obrovské škody. Centrem ničení obou sil se stalo náměstí Champs-Élysées. Proč právě toto náměstí? „ Champs-Élysées symbolizuje centrum moci Francie," píše komentář.„Najdete zde Élysejský palác a Vítězný oblouk, kde se každý rok na Státní svátek koná velká vojenská přehlídka. Zde se kromě davů turistů setkávají také francouzské vyšší třídy, aby se věnovali politice a podnikání, nakupování a stravování," popisuje aktivity na tomto náměstí švýcarský list.

Rozbít přehlídku „veselého životního stylu"

Po každé sobotě to ale již 18. týden vždy vypadá podobně: zbořené butiky, luxusní restaurace a bankovní pobočky, stejně jako řada kiosků, tato „vratká místa" svobodného tisku a informací. Uplynulou sobotu to bylo vidět o poznání více: „Manifestanti se chtěli setkat s mocnými a bohatými, chtěli rozbít přehlídku tohoto veselého životního stylu a to před celým užaslým světem," míní komentátor listu.

Zajímavé jme to ve srovnání s jinou manifestací, která se konala stejnou sobotu: na své cestě ze Champs-Élysées se nacházelo asi tak „dvakrát tak velké shromáždění" na ochranu klimatu, kteríé ale šlo klidně. Také této manifestace se zúčastnilo mnoho „žlutých vest", ale žádný účastník z „černého bloku". Jde proto třeba rozlišovat: většina manifestujících usiluje o „pokojný protest", násilí a nepokoj vyvolává pouze „menšina".

Vláda se nyní dostala pod palbu kritiky. „Zprava je obviňována z příliš laxní akce proti levicovým výtržníkům, zleva se říká, že samotná policie se svými tvrdými údery při předchozích příležitostech, si řekla o vztek demonstrantů, zejména použitím projektilů z tvrdé gumy, které způsobily vážná poranění očí, což vyvolalo prudkou kritiku," píše komentátor.

Přizpůsobení policejní taktiky přichází pozdě. Premiér Édouard Philippe odvolal i policejního prefekta. „Pokud však vláda oznámí pouze selektivní zákazy manifestovat na určitých citlivých místech, jakými jsou Champs-Élysées, sotva se jim podaří omezit násilné střety. Svůj tanec mohou provádět také na jiných pódiích, Paříž k tomu nabízí mnoho vhodných míst," soudí švýcarský list.

Povstání „žlutých vest" zkrátka není u konce, to musí vzít prezident Macron a jeho vláda na vědomí. „Povstání není u konce, ale naopak pokračuje," tvrdí Andres Wysling. Podle průzkumů veřejného mínění má hnutí stále podporu zhruba „poloviny obyvatelstva". Již nyní se uvažuje o „zablokování přístavů a rafinérií".

„Možná, že protest bude mít ještě násilnější formy. To, co začalo převážně jako mírumilovné hnutí na kruhových objezdech a křižovatkách v celé zemi, by se mohlo stát rituálem velkoměstských nepokojů – násilí v zájmu násilí," uzavírá v komentáři švýcarský list Neue Zürcher Zeitung.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Více souvisejících

Emmanuel Macron Francie demonstrace ve Francii

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy