Rumunsko přesune svou ambasádu do Jeruzaléma, přidá se i Honduras

Rumunská premiérka Viorica Dancilaová dnes ve Spojených státech na konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC) prohlásila, že Rumunsko přesune svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Na stejné konferenci dnes záměr otevřít diplomatické zastoupení v Jeruzalémě oznámil také honduraský prezident Juan Orlando Hernándéz, píše izraelský list The Times of Israel.

Svou ambasádu loni do Jeruzaléma přesunuly Spojené státy a Guatemala; o stejný krok dlouhodobě usiluje také český prezident Miloš Zeman. V případě České republiky ale v této otázce rozhoduje vláda. Premiér Andrej Babiš při nedávné návštěvě Izraele řekl, že přesun ambasády není na pořadu dne.

"Já, jako premiérka Rumunska, a vláda, kterou vedu, přesuneme naší ambasádu do Jeruzaléma, hlavního města státu Izrael," řekla dnes Dancilaová. Rozhodnutí podle ní v Rumunsku, které nyní na půl roku předsedá Evropské unii, předcházely konzultace. "Jsem odhodlána přispět k bližším vztahům mezi Izraelem a Evropskou unii, zejména nyní, kdy Rumunsko předsedá Radě EU," řekla.

Glad to meet with @AIPAC Leadership: Morton Fridman, Howard Kohr, Stephen Schneider, Betsy Korn and Lillian Pinkus, in #WashingtonDC. We talked about strengthening the relations between ????& ???? #AIPAC2019 pic.twitter.com/RflbyHavQU

— Viorica Dăncilă (@VDancila_PM) 24. března 2019

Předseda rumunských vládních sociálních demokratů Liviu Dragnea před více než rokem oznámil, že vláda rozhodla o přesunu rumunského velvyslanectví do Jeruzaléma. Prezident Klaus Iohannis, který má na starosti zahraniční politiku státu, ale Dragneovo tvrzení tehdy označil za předčasné a zdůraznil, že o podobném rozhodnutí nebyl informován. Zda se Dancilaové podařilo získat podporu hlavy státy, podle The Times of Israel není jasné.

Záměr otevřít v Jeruzalémě diplomatické zastoupení a proměnit ho na ambasádu dnes oznámil také honduraský prezident Hernández. Otevření ambasády v Jeruzalémě nicméně podle The Times of Israel podmínil tím, že Izrael otevře ambasádu v Tegucigalpě, hlavním městě Hondurasu.

V prosinci 2017 americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele a oznámil, že tam USA přesunou svou ambasádu, což se stalo loni 14. května. Následně stejný krok učinily i Guatemala a Paraguay. Vzápětí ale Paraguay přesun zrušila. Trumpovo rozhodnutí tehdy kritizovala řada zemí, arabských, muslimských i západních. Podle Palestiny, OSN či EU americký prezident ohrozil řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Jeruzalém je nadále jedním z nejožehavějších bodů izraelsko-palestinského sporu. Izrael východní část Jeruzaléma obsadil za války v roce 1967 a v červenci 1980 prohlásil v rozporu s rezolucemi OSN celý Jeruzalém za "věčné a nedělitelné hlavní město" státu. Mezinárodní společenství anexi neuznává. Palestinci chtějí mít ve východní části Jeruzaléma hlavní město svého budoucího státu, který by měl zahrnovat jak Izraelem okupovaný Západní břeh Jordánu, tak Pásmo Gazy, kde nyní vládne radikální hnutí Hamás.

Související

Viorica Dancilaová

Strmý pád rumunské expremiérky: Prohrála prezidentské volby, odchází z čela strany

Po neúspěchu v druhém kole rumunských prezidentských voleb rezignovala Viorica Dancilaová na funkci předsedkyně Sociálnědemokratické strany Rumunska (PSD). Po úterním šestihodinovém zasedání vedení strany o tom dnes informoval místní server Digi24. Bývalou premiérku Dancilaovou porazil v nedělních volbách s výrazným náskokem současný prezident Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis

Rumunským prezidentem bude opět Klaus Iohannis, drtivě porazil expremiérku

Rumunským prezidentem bude dalších pět let stávající hlava státu Klaus Iohannis. Centristický politik v nedělním druhém kole voleb jasně porazil sociální demokratku Vioricu Dancilaovou, když získal 63,2 procenta hlasů. Vyplývá to z předběžných konečných výsledků, které dnes zveřejnila ústřední volební komise.

Více souvisejících

Viorica Dancilaová Rumunsko Jeruzalém Izrael diplomacie honduras

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy