16 tisíc "knih stížností" pro Macrona. Francie začala vyhodnocovat národní debaty

Ve Francii dnes začalo vyhodnocování celonárodní debaty o směřování země, kterou vláda vyhlásila v reakci na protesty hnutí takzvaných žlutých vest. Premiér Édouard Philippe v projevu k zástupcům vlády, občanů a místních činitelů uvedl, že občané dávali především najevo nesouhlas s daňovou politikou vlády, a ta proto musí co nejrychleji snížit daně. Žádná konkrétní opatření ale Philippe podle agentury AFP neoznámil.

Premiér také slíbil rázná rozhodnutí. "Dospěli jsme do situace, kdy váhání by bylo horší než omyl - to by byla chyba. Potřeba změny je tak naléhává, že jakékoli zpátečnictví, jakákoli bázlivost by byla v mých očích neomluvitelná," řekl Philippe na závěr svého proslovu v pařížském Grand Palais (Velkém paláci).

Veřejná konzultace trvala přes dva měsíce. Sešlo se 1,9 milionu internetových příspěvků, 16.000 "knih stížností", uskutečnilo se zhruba 10.000 schůzek a prezident Emmanuel Macron přes 92 hodin diskutoval v regionech, píší francouzská média.

C’est ce dialogue républicain auquel je crois et que j’ai mené dans toutes les régions de notre République. Il est celui qui permet justement de voir la racine des problèmes, d’essayer de démêler ces problèmes et d’apporter une réponse. pic.twitter.com/fHea1bm6sM

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 4. dubna 2019

Výsledkem iniciativy má být syntéza o 1500 stranách, která by měla být hotová v polovině měsíce. Poté chce Macron oznámit první konkrétní opatření a s dalšími kroky hodlá postupně přicházet do poloviny léta, oznámil Elysejský palác.

Macron ve svém lednovém dopise Francouzům vyhlásil čtyři témata - ekologii, daně, státní správu a demokracii. Francouzi pak podle deníku Le Monde sami přicházeli s dalšími náměty, které se týkaly především zdraví a důchodů. Naproti tomu migrace se mezi nimi tolik neobjevovala.

Premiér Édouard Philippe dnes v 09:00 SELČ zahájil v pařížském Grand Palais (Velkém paláci) tříhodinovou schůzi, na níž mají zaznít první závěry debaty. Jednání se účastní polovina vlády, občané, zástupci různých sdružení a místní správy.

S debatou přišel kabinet v reakci na demonstrace hnutí takzvaných žlutých vest proti vládním daňovým a sociálním reformám. Protesty začaly loni v polovině listopadu. Diskuse začala na speciálních fórech v polovině ledna a skončila v půlce března. Macron pak ještě pokračoval v cestách do regionů, kde diskutoval s místními představiteli. Minulý čtvrtek tuto iniciativu završil návštěvou Korsiky.

Protesty žlutých vest, kterých se zpočátku účastnilo přes 280.000 lidí, postupně ochably, první dubnovou sobotu v celé zemi podle ministerstva vnitra demonstrovalo jen 22.000 lidí. Mluvčí vlády Sibeth Ndiayeová nicméně v neděli slíbila, že po konci debaty "nebude nic jako dřív". "Je zapotřebí, aby se lidé více podíleli na rozhodnutích. Existuje tu také pocit nespravedlnosti, především pokud jde o daně, a na to je rovněž třeba reagovat," dodala.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Více souvisejících

Emmanuel Macron Francie Édouard Philippe

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy