Fico a spol. o přítomnosti italské mafie na Slovensku dobře věděli, tvrdí novinářka

Přítomnost italské mafie, v jejímž čele stál vlivný podnikatel Antonino Vadala, na Slovensku byla představitelům tehdejší vlády dobře známá, tvrdí italská novinářka Maria Grazia Mazzolová. Robert Fico a jeho kolegové přitom tvrdili, že o působení mafiánů nemají ani ponětí. Informuje o tom server Aktuality.sk.

Italská novinářka Maria Grazia Mazzolová v sobotní reportáži pro televizi TG1 uvedla, že už 2. srpna 2013 měl slovenský policejní přidělenec v Itálii oznámit italským vyšetřovatelům pro boj s mafií DIA, že kontroverzní podnikatel Antonino Vadala založil na Slovensku odnož kalabrijské zločinecké skupiny NDRINA.

Bývalý prezident slovenské policie Tibor Gašpar, který loni rezignoval v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, přitom tvrdil, že slovenská policie o italské mafii nemá žádné informace. Mazzolová naopak konstatuje, že podle zprávy Europolu z roku 2018 Gašpar lhal, dobře prý věděl, co Vadala na Slovensku dělá.

Gašpar s bývalým ministrem vnitra Kaliňákem původně tvrdili, že slovenští policisté požádali italské kolegy o spolupráci v únoru 2014, ale odpovědi se jim dostalo až v říjnu 2015. Tehdy navíc sdělili, že italští policisté„k Antoninovi Vadalovi napsali, že žádná data k němu v registru nemají“. Ve skutečnosti přitom první informace o jeho práci dostali už v létě 2013.

Antonino Vadala patřil k nejznámějším italským podnikatelům, kteří se usadili na východě Slovenska, kde se zabývali zemědělstvím a pobírali štědré dotace. Ve svém posledním článku na ně upozornil zavražděný novinář Ján Kuciak, proto patřil Vadala zprvu k podezřelým z jeho vraždy.

Kontroverzního podnikatele Slovensko vydalo zpět do Itálie, kde je stíhán v drogové kauze. Vadala policii přiznal, že byl v kontaktu s nejvýše postavenými lidmi na Slovensku, ať už šlo o poradkyni tehdejšího premiéra Roberta Fica Márii Troškovou nebo Fica samotného.

Fico popírá, že by s Vadalou mluvil, odvolává se na list prokurátora Úřadu speciální prokuratury. I v tomto případě však italská média informují o opaku, podle deníku La Repubblica zjistila italská prokuratura, že si expremiér Fico s Vadalou telefonoval dokonce už v roce 2012.

Související

Více souvisejících

Antonino Vadala (podnikatel) Mafie Slovensko Robert Fico Tibor Gašpar (policejní šéf SR)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy