Change UK: Nová britská strana hájí setrvání Spojeného království v EU

Protibrexitové hnutí nesoucí název Nezávislá skupina, jež přibližně před dvěma měsíci založili někdejší labourističtí poslanci a konzervativní poslankyně uvnitř britské Dolní sněmovny, je již týden oficiální britskou politickou stranou. Strana nyní nese název Change UK – The Independent Group, česky „Změňme Spojené království – Nezávislá skupina“. Change UK je v těchto dnech širokým uskupením, které přilákalo na tisícovku členů z ostatních politických stran. Ti si přejí za nově vzniklou stranu kandidovat v nadcházejících květnových volbách do Evropského parlamentu. Eurovoleb se bude Spojené království účastnit z důvodu odložení data brexitu na konec října.

Současná předsedkyně strany Change UK – Heidi Allenová, označuje stranu za jakousi „spojeneckou alianci proti vystoupení země z EU“. Ke straně a jejím hodnotám se totiž hlásí členové, a dokonce i někdejší poslanci Labouristické i vládnoucí Konzervativní strany, dále o kandidaturu za Change UK mají zájem aktivisté z britské Strany zelených nebo někteří liberální demokraté. Všichni tito politici jsou podle slov Allenové nakloněni možnosti konání druhého referenda, které by dalo občanům možnost hlasovat pro setrvání země v Evropské unii. Zároveň si členové nově vzniklé strany i její podporovatelé přejí ukončit nekončící chaos, který brexit do politického systému Británie vnesl.

Change UK plánuje zveřejnit seznam 70 kandidátů pro nadcházející evropské volby během tohoto týdne, informoval prestižní britský deník The Guardian. O kandidaturu za Change UK do dnešního dne zažádalo 3 700 osob, z nichž největší počet tvoří bývalí členové opoziční Labouristické strany Jeremyho Corbyna. Strana ale vzhledem k předvolebním průzkumům veřejného mínění nesmí otálet. Další nedávno vzniklé straně – Straně Brexitu, v jejímž čele stojí Nigel Farage, bývalý lídr Strany nezávislosti Spojeného království, odhady přisuzují vyšší podporu než tradičním stranám Toryů a labouristů.

Strana Brexit je podle nejaktuálnějších odhadů na 23 % podpoře, labouristy podporuje 22 % ze zkoumaného vzorku respondentů a až za nimi se na třetí pozici řadí vládnoucí konzervatisté se 17 %. Strana zelených a liberální demokraté se pohybují okolo 10 %, zatímco Change UK je ve volbách odhadován zisk 8 % hlasů. Data byla publikována celosvětovou společností zabývající se veřejným míněním YouGov.

I přestože Change UK nyní nepatří k absolutním favoritům letošních voleb, její hlavní představitelé nepřestávají zdůrazňovat neustále rostoucí podporu strany, která překonává názorové neshody a odlišnosti, které jsou obvykle přítomny mezi tradičními britskými stranami. Change UK se navíc obhajuje tím, že má na rozdíl od Konzervativní nebo opoziční Labouristické strany jasnou vizi a cíl – těmi jsou navrácení možnosti rozhodnout o budoucnosti země zpět mezi britský lid a následné udržení Velké Británie uvnitř struktur Evropské unie. Change UK nedávno nicméně odmítla možnost spojit se s dalšími protibrexitovými stranami za účelem zabránění odchodu země z EU. Za to si její představitelé vysloužili ostrou kritiku od podobně orientovaných stran.

Rostoucí podpora nově vzniklých stran ve Velké Británii jasně reflektuje náladu tamějšího obyvatelstva, které postupně ztrácí důvěru v tradiční strany. Ty v průběhu posledních dvou let nebyly schopny sjednotit své postoje a dostát výsledku referenda.

Související

Více souvisejících

Brexit Change UK Labouristická strana (VB) Eurovolby Konzervativní strana (VB) The Brexit Party politické strany

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 21 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

před 37 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Letní počasí se příští týden nevrátí, teploty se ale ustálí

Příští týden se teploty v Česku ustálí. Ačkoliv se letní vedra nevrátí, naměříme po většinu týdne v maximech kolem 22 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy